Ev Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat! Konut Fiyatları Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Ev Almak İçin Doğru Zaman Mı 2019?

Ev sahibi olmak isteyenler konut fiyatları ve gelişmeleri yakından takip ediyor. Peki, ev almak için doğru zaman mı, bu dönemde ev alınır mı?
Ev Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat! Konut Fiyatları  Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Ev Almak İçin Doğru Zaman Mı 2019?

Ev sahibi olmak isteyenler konut fiyatları ve gelişmeleri yakından takip ediyor. Peki, ev almak için doğru zaman mı, bu dönemde ev alınır mı?

Türkiye'de en büyük yatırımlardan biri de konut yatırımı olarak öne çıkıyor.



Ev sahibi olmak geleceğe yapılan en büyük yatırım olarak kabul edilirken genelde pek çok kişinin ilk amacı gelecekte rahat etmek ve kira ödeme yükünden kurtulmak için ev sahibi olmak istiyor.



Son dönemde yükselen konut kredisi faiz oranları elinde nakit para birikimi olmayan kişileri beklemede kalmaya zorlarken elinde nakit parası olan kişilerinde vadeli banka hesapları ile ev sahibi olma fikri arasında sıkıştırıyor. Peki, ev almak için doğru zaman mı, konut yatırımı yapmak ne kadar mantıklı?



Bu Dönemde Ev Alınır Mı?



Ekonomistler ve gayrimenkul yatırım uzmanları bu konuda ikiye ayrılıyorlar.



Ekonomistlerin bir bölümü piyasa endişeleri nedeni ile nakitte kalınması gerektiğini savunurken gayrimenkul yatırım uzmanları ise düşen konut fiyatları nedene ile alım için kaçırılmaz bir fırsat dönemi içerisinde bulunduğumuzu savunuyor.



Özellikle de elinde nakit para birikimi olan kişiler için peşin konut indirimi oranlarının yüzde 40 oranına varması büyük bir yatırım fırsatı sunuyor. Türkiye'ye göç miktarının artması ve genç nüfus ile konut ihtiyacının katlanarak artacağına dikkat çekilirken önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında yaşanacak olan artışın da şimdi konut yatırımı yapan kişilere büyük kazanç sağlayacağı vurgulanıyor.



Konut Fiyatları Ne Olacak, Konut Fiyatları Yükselecek Mi, Düşecek Mi?



TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyetleri verilerinde yeni bina üretimi maliyetlerinin katlanarak arttığı açık bir şekilde görülüyor.



Yeni yeni konut üretmenin maliyeti her geçen gün resmi kaynaklara göre de yükseliyor. Yine TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre üretilen yeni bina sayısı da hızla azalıyor. Yani hem üretilen konut miktarı azalıyor hem de inşaat maliyetleri yükseliyor.



Şu anda konut satışları yok denecek kadar az olduğu ve konut stoku bulunduğu için müteahhitler konut fiyatlarına zam yapmıyor ancak ilerleyen günlerde konut stoklarının azalması ve konut satış rakamlarının artması yani talebin canlanması durumunda konut fiyatlarına hızla zam yapılması kaçınılmaz bir son olarak görülüyor.



Konu hakkında açıklama yapan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım konut fiyatlarının dibi gördüğünü belirterek şimdi ev almayanların ilerleyen dönemde çok büyük pişmanlıklar yaşayacaklarını söyledi. Nazmi Durbakayım "İnşaat ruhsatlarında yüzde 50’leri bulan düşüş var. Bu ne demek üretim azaldı, yeni mal eskisi gibi gelmeyecek.



Maliyetlere bakalım; sene başından bu yana yüzde 50-70 arasında artış var. Firmalar bunu satış fiyatına yansıtamadı. Ama bu sürdürülebilir değil. 50’ye ürettiğini ne kadar zaman 30’a satabilir. Fiyat biraz daha düşer mi diyenlere çok net söylüyorum daha da fiyatların düşeceği bir nokta yok.



Seçim sonrası piyasa biraz hareketlenmeye başlayınca zamlar da gelecek. O nedenle ihtiyacı olan, ödeme planını yapan beklemesin. Vatandaş biraz daha faizde kalayım diyor ama o zaman bu fiyat kaçar. İmkanı olup da alamayan çok pişman olacak. Konut kredi faizi yüksek ve o konuda vatandaş haklı. Ama bugün firmalar o oranların çok altında cazip oranlar veriyor" diyerek konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi.



Konut fiyatları hakkında bir başka yorum yapan isim de Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık olmuştu. Akbalık açıklamasında "Gayrimenkul şirketleri bu artışları fiyata yansıtmadı. Böylece mevcut stoklar birer ucuz ürün haline geldi. O yüzden bir fırsat barındırıyor. Sektör de bu yılın eylül ayından itibaren başlayacak olan hareketlilikle birlikte yeniden fiyatlar artmaya başlayacak" diyerek konut fiyatlarında yükseliş yaşanacağını iddia etti.



Türkiye'nin Konut Stoku En Geç 3 Yıl İçinde Bitecek



Türkiye'de bir dönem yaşanan en büyük sorun bilinçsiz konut üretimi olarak gösteriliyordu.



Büyüyen inşaat sektörünü yatırım fırsatına çevirmek isteyen pek çok kişi bu işten anlamadığı halde mütehhit olurken konut üretimi de rekor seviyelere çıkmıştı.



Son dönemde ise yeni inşaat ruhsatı alan müteahhit sayısında rekor seviyede azalma olduğunu söyleyen EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik "2018 yılında 2017 yılma göre yüzde 60 oranında sektörde küçülme yaşandı. Şimdi 2019'un ilk çeyrek verilerine baktığımızda ise 2018 yılına göre yüzde 50 küçülme yaşanmış. Yani konut ruhsatları yok denecek azalmış. Bu kadar az üretim varsa hiçbir şey yapılmazsa eldeki stok 3-4 yılda eritilebilir" dedi.