Evin Sağlamlığı Nasıl Anlaşılır, Bina Neden Çöker?
Son dönemde çöken bina haberleri üst üste gelmeye devam ederken vatandaş oturduğu evin sağlamlığını sorgulamaya başladı. Peki, evin sağlamlığı nasıl anlaşılır?
Başta İstanbul olmak üzere farklı şehirlerde üst üste binaların çökme haberleri gelmeye devam ederken herkes oturduğu evin sağlamlığını sorgulamaya başladı.
Oturduğum Ev Sağlam Mı?
Türkiye'de ne yazık ki 99 depremi öncesi yapılan tüm binalarda denetimler tam olarak yapılmadığı için sağlamlık riski bulunuyor.
99 depremi sonrası çıkarılan yeni yasa ile beraber yeni inşaatlarda deprem yönetmeliği kapsamında hem sağlam malzemelerin kullanımlarının zorunlu hale getirilmesi hem de denetimlerin daha da sıkılaştırılması ile bu tarihten sonra yapılan binalar sağlam kabul ediliyor.
Yani oturduğunuz bina 99 yılından sonra yapıldıysa sağlam olarak kabul edebilirsiniz. Asıl sorun denetimin yapılmadığı 99 yılından önce yapılan binalarda yaşanıyor. Bu binaların büyük bir bölümünde deniz kumu kullanılması ve inşaat demirinin son derece ince tercih edilmesi gibi nedenlerle binaların çürük olduğu kabul ediliyor.
Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşümün başlaması ile beraber Türkiye'de yeni bir döneme de geçiş yapılırken özellikle de eski binaların yıkımına öncelik verildi.
Riskli bina tespiti ile anlaşmalı yapı denetim şirketleri üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli binaları tespit ederek bu binaların yıkılarak yerine yenilerinin yapımına öncelik tanıdı.
Bazı eski binalarda ise güçlendirme yapılması yeterli kabul edili. Burada önemli olan binada oturan kişilerin binalarında yaşanan eskimeyi görmeleri durumunda hemen yetkili yapı denetim şirketlerine başvuruda bulunması.
Riskli yapı tespiti için sadece bir kişinin bile başvurusu yeterli olurken kat maliklerinden bir kişinin dahi başvuruda bulunması ile yapı denetim şirketi riskli yapı denetimi yapabiliyor.
Bina Neden Çöker?
Binaların çökme nedenleri arasnıda ilk sırada taşıyıcı kolonların zayıflaması yer alıyor.
Binanın ana kolonları zamanla zayıflayarak çökmeye neden oluyor. Buna ek olarak yaşanan toprak kaymaları ile binanın temelinin altının boşalması, temelin su alması ile binada bulunan demirlerin zamanla çürüyerek işlevini yitirmesi, kullanılan inşaat malzemelerinin kalitesiz olması nedeni ile dayanımlarının zamanla azalması gibi nedenlerle çökme olayları meydana gelebiliyor.