Faruk Şen: "Merkez Bankası Faiz İndirimi İle Konut ve Araba Satışları Artacak, Dolar Yükselecek!"

Küresel piyasalarda faiz oranları hızla geri çekilmeye devam ederken Türkiye Merkez Bankası ve FED faiz kararı için geri sayım başladı.
Faruk Şen: "Merkez Bankası Faiz İndirimi İle Konut ve Araba Satışları Artacak, Dolar Yükselecek!"

Küresel piyasalarda faiz oranları hızla geri çekilmeye devam ederken Türkiye Merkez Bankası ve FED faiz kararı için geri sayım başladı. Detaylar haberimizde...

Hem Türkiye hem de Amerikan Merkez Bankası FED tarafından faiz indirimi yapılmasına artık kesin gözü ile bakılıyor.



Merkez Bankası ve FED Ne Kadar Faiz İndirimi Yapacak?



Merkez Bankası Başkanı değişikliği sonrasında yapılacak olan ilk toplantı olan Merkez Bankası Temmuz 2019 PPK toplantısı ile faiz indirimi yapmaya hazırlanıyor.



Zaten bir önceki başkan Murat Çetinkaya tarafından da faiz indirimi yapılması beklenirken yapılan değişiklik ile indirim miktarı beklentisi yükseldi. Murat Çetinkaya'nın en fazla 150 baz puan indirim yapması beklenirken yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın en az 250 baz puan en fazla ise 650 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor. Ancak ekonomistlerin ortak görüşü dolar kurunu arttırmamak için Merkez Bankası'nın ilk etapta 400 baz puan faiz indirimi sınırını aşmayacağı yönünde.



FED faiz indirimi için ise beklentiler oldukça düşük. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararının aksine FED oldukça sınırlı bir düşüşe imza atacak ve sadece 25 baz puan kredi faizlerini aşağıya çekecek.



Kredi Faiz İndirimi Piyasaları Canlandırır, Konut ve Araba Satışını Arttırır



Yapılacak olan faiz indirimini değerlendiren Ekonomist Faruk Şen "Merkez Bankası başkanının değişiminden sonra yeni başkanın açıklamalarına göre faizlerde ciddi bir indirim olacak.



Beklenen yüzde 6-7, daha fazla olursa da şaşırmamak lazım. Hükümet faiz indirimiyle piyasanın daha canlanacağını düşünerek hareket ediyor. Mevduat hesaplarına verilen faizde yüzde 6-7 düşüş olursa oradan dolaşıma çıkacak paraların 3 seçeneği var.



Otomotiv, konut ve beyaz eşyaya para yönelecek, gıda maddelerinde bayram öncesinde bir rahatlama olacak, son olarak ise faizlerin düşmesiyle zarar edeceğini düşünen kişiler dövize para yatıracaklar" ifadelerini kullandı.



Dolar İlk Etapta 5.80 Liraya Çıkar!



İstanbul Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Ozaner ise Merkez Bankası faiz indirimi beklentisini 400 puan olarak açıklayarak "Tahvil piyasası da bunu fiyatlandırdı. Merkez Bankası Başkanı değişmeseydi de zaten faiz indirimi olacaktı, biz minimum 400 baz puanlık düşüş bekliyoruz.



Faiz tarafında bence bu fiyatlandı. Eylül ayı beklentileri önemli. Ağustos ve eylülde baz etkisiyle her şeyi daha iyi göreceğiz fakat ekim kasımdan sonra bu dengelenecek. Eylül'de de 150 200 baz puanlık indirim olabilir. Sonrasında bence daha dikkatli olmak gerekecek. Yabancı yatırımcılar 250 baz puan indirim bekliyor. Türkiye'de geniş beklenti aralığı var. 400 baz puan indirim olursa kurda 5.80'e doğru hızlı bir hareket olabilir" dedi.



Merkez Bankası ve FED Temmuz Toplantı Tarihi ve Saati Ne Zaman?



Merkez Bankası faiz kararı 25 Temmuz 2019 tarihinde saat 14:00 itibari ile FED faiz kararı ise 31 Temmuz 2019 tarihinde saat 21:00 itibari ile açıklanacak olup her iki kararda anlık olarak uygulamalarımız üzerinden takipçilerimize iletilecektir...



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



Emlak , toki ve kredi haberlerinde bilgi alışveriş yapmak için TIKLAYIN



Emlak365.com