Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Düğümü Çözülemiyor!

Kentsel dönüşümün adeta bir kördüğüm halini aldığı Fikirtepe dönüşemiyor! Mağdurların sayısı hızla artarken vatandaş artık bir çözüm bekliyor!
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Düğümü Çözülemiyor!

Kentsel dönüşümün adeta bir kördüğüm halini aldığı Fikirtepe dönüşemiyor! Mağdurların sayısı hızla artarken vatandaş artık bir çözüm bekliyor!

İstanbul'da yaşanan rant savaşı nedeni ile kentsel dönüşümün en sorunlu olduğu bölgelerin başında yer alan Fikirtepe'de yeni çözüm arayışları sürüyor.



Tapu Sorunu Bir Türlü Çözülemiyor



Konu hakkında açıklamalarda bulunan Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, Hürriyet Gazetesi yazarlarından Gülistan Alagöz ile yapmış olduğu röportajında “Bölgede 15 proje bitti. 3’ünde iskan var, diğerlerinde tapu sorunu sürüyor.



5 yapı adasında firmalar işleri tamamen bıraktı. Toplam sorunlu yapı adası sayısı ise 41. Bunların kiminde yıkım yıllar önce yapıldı ama inşaat başlamadı. Kiminde ağır ilerliyor, kiminde birden fazla firma işin içinde diye süreç kilitlendi. Mağdur sayısı 60 bini aşıyor" diyerek yaşanan büyük mağduriyeti gözler önüne serdi.



Fikirtepe Kira Yardımı Sorunu Acilen Çözülmeli!



Kentsel dönüşüm kira yardımı konusuna da değinen Akgüzel “Fikirtepe’de bir yol düşünün bir tarafı devletten kira desteği alıyor, bir tarafı almıyor. Neden böyle bilen yok. Maddi seviyesi yüksek ilçelerde kamu desteği verilirken buraya verilmiyor. Komşularımız, dostlarımız zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.



Çadır kurarak yaptığımız eylem sonrasında birçok yetkili ziyarete geldi. Geçen haziran ayında bize söz verildi. Ama şimdi kimseye ulaşamıyoruz.. Ne kira yardımı var, ne de bu inşaatların nasıl yapılacağına dair bir çözüm. Eğer Çevre ve Şehricilik Bakanlığı devreye girerse inanıyoruz ki sorunlar çözülür.



Vatandaş yaptığı anlaşmalar üzerinden fedakarlık yapmaya da hazır. Yeter ki bize bir çözüm yolu sunulsun. Geçtiğimiz yıllarda bazı firmalar projelerini yarım bırakınca kamu devreye girmiş ve inşaatı üstlenmişti. Onlara yardım eli uzattılar bize neden uzatmıyorlar” diyerek eleştirelerde bulundu.



Bakanlık Yetkilisi "Bundan Sonra Bu Tip Sorunlar Yaşanmayacak!



Konu hakkında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisi yapılan yasal düzenlemeler ile bu tip sorunların önüne geçildiğini söyleyerek “Bundan sonra mali ve teknik gücü olmayan dönüşüme giremeyecek. Ayrıca yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz.



O da anlaşma yapıp haklı gerekçe olmaksızın işe başlamayan firmalar için. Fikirtepe’de de böyle örnekler var. O firmalara da inşaat yapamayacaksan vatandaşı meşgul etme diyeceğiz ve sözleşmelerin fesh edilmesini sağlayacağız. Başlamış ve yarım kalan projeleri de inceliyoruz. Sözleşme yapılan ve satış olan projelerde süreç maalesef çok hızlı ilerlemiyor. Bakanlık olarak bu noktada elimizden geleni yaptığımızı, çözüm yolu aradığımızı söyleyebilirim” dedi.



Emlak365.com