Hazine arazilerinin kiralanması yeniden düzenlendi!

Hazineye ait olan taşınmazların kiralanması ile ilgili yeniden düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hazine arazilerinin kiralanması yeniden düzenlendi!

Hazineye ait olan taşınmazların kiralanması ile ilgili yeniden düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hazine taşınmazları üzerinde bulunan seralarda dahil olmak üzere Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yeni düzenleme ile tarımsal kooperatifler, tarım üretici birlikleri ve bunlar gibi üst kuruluşların emlak vergi değerlerinden %1’i üzerinden 240 aya kadar kiralama fırsatı veriliyor



YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI



Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre hazineye ait olan taşınmazların kiralanması ile ilgili ilk yıl kira bedeli olarak taşınmazın emlak vergi değerinin % 1’i şeklinde olacak. Kiraya verme işleminde ise geçici ve net bir teminat alınmayacak. Taşınmazı kiralayacak olan kiracının talep edilmesi durumunda ise gelen kontrol ekibinin uygun görmesi durumunda alınacak izin ile birlikte taşınmaz üzerinde sera ve diğer yatırımlarda zorunlu olan geçici tesis, montaj işlemi de gerçekleştirme imkanı verilecek.



BAKANLIK İZİN VERDİKTEN SONRA KİRALANACAK



Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yeni düzenleme ile hazineye ait olan taşınmazların kiralanması ile ilgili kiraya verilen taşınmazların işletilmesi sermayenin % 50’sinden daha fazlasına sahip olduğu iştiraklerine Bakanlıktan verilen izin sonrasında işlettirilebilecek.



KİRA SÜRESİ UZATILACAK



Hazineye ayrıca taşınmazdan cari yıl kira bedeline ek olarak gerçekleştirilen kira sözleşmesinden elde edilmiş olan gelirin, cari yıl kira bedelinden fazla olan bölümünün % 50’sinin ödemesi istenecek. Kira sona ermesinin sonunda ise kontrol edildikten sonra uygunluk raporu verilerek bedel belirlendikten sonra Bakanlık izin verirse sorumluluklarını yerine getirmiş olan ve istekte bulunan kiracıların kiralama süresi uzatılacak. Hazineye ait taşınmazlar kiraya verilmeden önceki haline getirilerek teslim edilecek.



BAKANLIK KİRAYA VERİLECEK ARAZİLERİ AÇIKLAYACAK



Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kiraya verilmesi uygun görülen taşınmaz idarenin de İnternet sitesi üzerinde uygun olan şekilde 30 gün süreyle yayınlanacak. Hazinenin kiraya verebilir dediği taşınmazlar talep üzerine belirlenecek ve gerekli bilgi ve belgeler o ilin valiliklerine gönderilecek.



Emlak365.com