Kanal İstanbul Projesi Son Durumu Ne, İhalesi Ne Zaman Yapılacak?

Yükselen dolar kuru sonrası hükümetin rafa kaldırdığı iddia edilen Kanal İstanbul projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum yeni açıklamalarda bulundu.
Kanal İstanbul Projesi Son Durumu Ne, İhalesi Ne Zaman Yapılacak?

Yükselen dolar kuru sonrası hükümetin rafa kaldırdığı iddia edilen Kanal İstanbul projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum yeni açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da yapılacak olan Kanal İstanbul ve 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için maliyetleri nedeni ile rafa kaldırıldıkları iddialarının ayyuka çıkması üzerine Bakan Murat Kurum açıklama yaptı.



Mega Projeler Devam Edecek!



Konu hakkında en yetkili isimlerden biri olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu.



23 Nisan kutlamaları kapsamında Meclis çatısı altında düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Murak Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında muhabirler tarafından yöneltilen sourlar üzerine projenin devam edeceğini açıkladı.



Bakan Kurum projede aksama olup olmayacağı soruları üzerine “Hiçbir aksama olmaz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı manifesto çerçevesinde 11 maddenin 7’si bizim bakanlığımız ile alakalı. Bakanlığımızı ilgilendiren bütün işleri kararlı şekilde yürüteceğiz.



Büyükşehir belediyesinin olmadığı yerde de ilgili bakanlıklarımız, ilçe belediyeleri ile gerekli bütün desteği sağlayacaktır. Bu manifestodaki projeleri kentsel dönüşüm, ulaşım, çevre, millet bahçesi, atık su tesisi gibi şehri 50-100 yıl planlayacak bütün projeleri de hızlı şekilde beş yıllık plan çerçevesinde hazırlayacağız. Hiçbir geri adım yok” diyerek projenin devam edeceğini duyurdu.



Yükselen Dolar Kuru Projenin Maliyetini Katlıyor



Kanal İstanbul projesi maliyeti dolar ile hesaplandığı için artan dolar kuru projenin maliyetinin de katlanması anlamına geliyor.



Kanal İstanbul maliyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından 15 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bakan Turhan tarafından bu açıklama yapıldığında o tarihki kur ile projenin maliyeti 82,5 milyar olarak hesaplanırken bugünkü kur üzerinden yapılan hesaplamada aynı maliyet 88 milyar 350 milyon liraya ulaştı.



Ekonomistler Projenin Yapılmasına Kesinlikle Karşı!



Çevreciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu projeyi "gereksiz" olarak tamamlayarak istemediklerini dile getirirken ekonomistlerde son yıllarda yükselen dolar kurunun ana nedenlerini başında Türkiye'nin mega projelere aktarmış olduğu kaynakları gösterdi.



Ekonomistlere göre bu kaynaklar öncelikle üretime ve sanayiye aktarılmalı. Ekonomi kendisini toplarsa bu projelere ancak o şekilde başlanmalı. İşsizliğin arttığı bir dönemde bu dev kaynaklar işsizlik sorununu çözecek kaynaklarda kullanılmalı.



Emlak365.com