Konut Satışları Arttı, Ev Fiyatları Yükselmeye Başladı! Konuta Zam Yağmuru Tepki Çekti

Düşen konut kredisi faiz oranları sonrasında vatandaşın konuta olan talebi rekor seviyelere ulaşırken konut fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilik hızlandı.
Konut Satışları Arttı, Ev Fiyatları Yükselmeye Başladı! Konuta Zam Yağmuru Tepki Çekti

Düşen konut kredisi faiz oranları sonrasında vatandaşın konuta olan talebi rekor seviyelere ulaşırken konut fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilik hızlandı. Ev fiyatları zam yağmuruna tutulurken ev sahibi olmak isteyen vatandaş yaşanan duruma isyan ediyor. Detaylar haberimizde...

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş katlanarak artarken faizlerde yaşanan düşüşe paralel olarak konuta talep arttı.



İNŞAAT MALİYETLERİ KATLANARAK ARTTI, MÜTEAHHİT ZAM YAPAMADI!



2019 yılının başı itibari ile ekonomide yaşanan dalgalanma ve dolar kurundaki hızlı değerlenme inşaat maliyetlerini büyük oranda arttırdı. TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi sürekli yükselirken konut satışlarının durma noktasına gelmesi nedeni ile müteahhitler bu zamları konut fiyatlarına yansıtamadı.



DÜŞEN KONUT SATIŞ RAKAMLARI YENİ KONUT ÜRETİMİNİ AZALTTI



Konuta olan talebin 2019 yılının birinci yarısında adeta dibe vurması ile beraber vatandaş ev almaktan uzaklaştı. Elindeki konut stokunu satamayan müteahhitler yeni konut üretimlerine ara verirken çok sayıda konut projesi de rafa kaldırıldı.



TÜİK tarafından açıklanan yapı ruhsatı sayısı rekor oranda azalırken düşen yeni konut üretimi ve yükselen yeni inşaat maliyet endeksi eldeki konutların çok daha değerli bir hale gelmesine neden oldu.



TALEBİN ARTMASI İLE KONUT FİYATLARINA BEKLENEN ZAM YAĞMURU BAŞLADI!



Konut satış rakamlarının artması ile beraber konut fiyatlarına zam yapamayan müteahhitler eldeki konutların sınırlı olması ile beraber konut fiyatlarına zam yapmaya başladı.



Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.77 artış gösterdi ve 115.83 seviyesine çıktı. Ancak vatandaş yapılan zamların çok daha yüksek olduğunu belirterek yaşanan durumu "fırsatçılık" olarak tanımlayarak tepki gösterdi.



Emlak365.com