Konut Satışları İkinci Çeyrekte % 12,6 Artış Gösterdi

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığı ile hazırlanan "GYODER Gösterge 2018-2. Çeyrek Raporu" yayımlandı.
Konut Satışları İkinci Çeyrekte % 12,6 Artış Gösterdi

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) ortaklığı ile hazırlanan "GYODER Gösterge 2018-2. Çeyrek Raporu" yayımlandı.

Yayımlanan rapora göre 2018 yılının ikinci çeyreğinde birinci çeyrek verilerine oranla yüzde 12,6 oranında yükseliş yaşandı. Yaşanan yükseliş ile beraber 2018 yılının Nisan, Mayıs, Haziran dönemi içerisinde satılan ikinci çeyrek satış rakamı 342 bin 155 oldu.



Kur Artışı Yabancıların Konut Alımlarını Arttırdı



Açıklanan raporda en çok dikkat çeken rakam yabancıların konut satış alımları oldu. Son aylarda sürekli yükselen dolar kuru ile beraber yabancıların konut alımları da yükseldi. Yılın ikinci çeyrek döneminde yabancılara yapılan konut satışı rakamı yüzde 8,5 seviyeine ulaştı.



Söz konusu dönemde yabancılara 11 bin 816 adet konut satıldı. Tüm gayrimenkul çeşitleri temel alındığında en çok konut yatırımı yapan ülkeler Almanya, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan, Filistin, Yemen, İngiltere, Irak, Mısır ve Azerbaycan oldu.



Bankaların Konut Kredisi Faizleri Düştü, Konut Satışları Yükseldi



Bankaların konut kredisi indirimi yapmış oldukları dönemde yapılan konut satışları incelendiğinde konut satış rakamlarının büyük oranda yükseldiği görüldü. Sıfır konutlarda yapılan yüzde 20 indirim kampanyası ve konut kredisi faiz indirimi kampanyası ile konutlarda stok erime hızı yüzde 5,2 olarak açıklandı.



Yine yapılan konut kredisi faiz indirim ile konut kredisi kullanım oranı artarken senetle konut satışı rakamları ise düştü. Konut kredisi kampanyası ile 2017 yıl sonuna göre kredili konut satışı rakamları 4,4 milyar lira artış gösterdi ve 196 milyar liraya ulaştı.



Açıklanan rapor verilerini değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin "Gayrimenkul sektörü olarak, talep açısından zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşın dinamik bir dönem geçirdik. Sektör son yıllarda farklı nedenlerden kaynaklanan olumlu veya olumsuz her türlü gelişmeye karşı edindiği bilgi birikimi ve deneyim sayesinde, oldukça esnek bir yönetim tarzı sergilemeyi başardı.



Tapu harcı ve KDV oranının indirilmesi, gayrimenkul sektörünü temsil eden GYODER, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) başlattığı yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyasıyla birlikte, bankaların 0,98 faizle konut kredisi desteği sağlaması sektörde önemli bir ivme yarattı." dedi.



Emlak365.com