Konut Satışları Yüzde 20 Düştü! İnşaat Sektörü ve Emlakçılar Krizi Yükselen Kredi Faizleri İle Aşabilir Mi?

2000'li yıllarla beraber rekor yükselişe geçen inşaat sektörü adeta son 2 yıldır büyük çöküşü yaşıyor.
Konut Satışları Yüzde 20 Düştü! İnşaat Sektörü ve Emlakçılar Krizi Yükselen Kredi Faizleri İle Aşabilir Mi?

2000'li yıllarla beraber rekor yükselişe geçen inşaat sektörü adeta son 2 yıldır büyük çöküşü yaşıyor. Eski günlerini arayan sektörde alarm zilleri çalmaya devam ediyor!

Konut satışları gittikçe düşerken inşaat sektörü kadar emlakçılar da düşen satışlardan olumsuz etkilenmeye devam ediyor.



Yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile vatandaş ev almaktan uzaklaşırken emlakçıların bir çoğu aylardır tek bir ev satışı dahi yapamadıklarını söyleyerek şikayetlerini dile getirirken sadece kira sözleşmeleri ile ayakta kalmaya çalıştıklarını söylüyorlar.



Emlakçılar Ayakta Kalmak İçin Her Ay En Az Bir Konut Satışı Yapmalı!



Konu hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, düşen satışlardan inşaat sektörü kadar emlakçıların da olumsuz etkilendiğini söyleyerek aylardır tek bir konut satışı yapamadıklarını söyledi.



Nizamettin Aşa emlak ofislerinin varlıklarını sürdürebilmek adına her ay en az bir konut satışı ve haftada bir kere de kira sözleşmesi yapmalarının zorunlu olduğunu söyleyerek yaşanan olumsuzluğun emlakçıları batırma noktasına getirdiğini iddia etti.



Gereksiz Lüks Konut Yapıldı, Sektör Adım Adım İflasa Sürüklendi!



Konu hakkında defalarca uyarılarda bulunduklarını dile getiren Nizamettin Aşa Kimse "1 milyon TL verip lüks konut alma derdinde değil. Halkın aradığı konutun fiyat aralığı 300 ile 500 bin TL arasında değişiyor. Şu anda en büyük sorun finansman, konut kredisi faizleri biraz inerse satışlar canlanabilir.



Yurttaş 300 bine ev bulsa kredi taksitleri de ayda 1500 TL ile 2 bin TL arasında değişse alacak. Şu anda piyasada lüks konut ihtiyacı yok, bu alana çok yatırım yapılırken de uyarmıştık” dedi.



Kredi Faizleri Yükselmeye Devam Ediyor



Satışların artması için tüm inşaat sektörü ve emlakçılar faizlerde indirim bekliyordu.



Ancak bugün yaşanan şok bir gelişme ile bankaların kredi faiz oranları rekor seviyelerde yükseldi.



Kredi faiz indirimi yaparken gıdım gıdım indirime giden bankalar söz konusu faiz artımı olunca kepçe ile faiz artışı yapmaktan geri durmadı.



Örneğin Akbank konut kredisi faiz oranı yüzde 1.77 seviyesinden yüzde 1.99 seviyesine çekilirken Kuveyt Türk konut kredisi finansman oranı ise yüzde 1.59 seviyesinden yüzde 1.84 seviyesine çekildi. Kredi faizleri için indirim bekleyen vatandaş kadar emlakçılar ve inşaat sektörü de büyük bir hayal kırıklığına uğradı.



Emlak Katılım Bankası Finansman Oranları Halen Açıklanmadı!



Bankaların kredi faiz oranları yükselmeye devam ederken vatandaşın tek umudu olarak Emlak Bankası Katılım Bankası elde kaldı.



Seçimlerden önce faaliyetlerine başlayan bankanın halen kredi faiz oranlarını açıklamaması şaşkınlık yaratırken konut finansmanı oranları yerine yeni bir konut finansman sistemi kurulması talep ediliyor.



Kulislerde konuşulan iddialara göre Emlak Katılım Bankası müteahhitlerin ellerinde kalan konutları indirimli fiyatlarla satacak ve vatandaşa Emlak Konut GYO gibi düşük faiz oranları ile taksitle ev satışı yapacak.



Bilindiği üzere Emlak Konut şu anda 0.60 vade farkı ve yüzde 0.98 vade farkı ile 120 ay vadeli konut satışı yapıyor.



Emlak365.com