Kuzey Suriye'de Kurulacak Şehrin Maliyeti 23.5 Milyar Euro Olacak

Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölgede oluşturulacak şehir için detaylı bilgiler gelmeye başladı.
Kuzey Suriye'de Kurulacak Şehrin Maliyeti 23.5 Milyar Euro Olacak

Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölgede oluşturulacak şehir için detaylı bilgiler gelmeye başladı. Şehir 1 milyon kişi kapasitesinde olacak, il ilçe ve köylerden oluşacak ve proje 23.5 milyar euro tutacak.

Türkiye'nin, Suriye'nin Kuzeyine gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı ile orada oluşturulan güvenli bölgede yeni bir şehir kurulacak.



Yeni kurulacak şehir 1 milyon kişi kapasiteli olacak ve ilk adım olarak tarım, sağlık, eğitim, asayiş, dini hizmetler, su ve elektrik gibi altyapı hizmetleri ile yaşanabilir bir ortam oluşturulacak.



1 MİLYON KİŞİLİK KÖY, İLÇE VE İL PROJESİ



Güvenli bölgede oluşturulacak olan şehir için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada, Van depreminin ardından 6 ay içerisinde 25 bin konut inşa edildiği hatırlatılarak kaynak sağlandığı zaman Suriye'kii şehrin etaplar halinde bir yıl gibi kısa bir sürede bitirilebileceği ifade edildi.



Bakanlık tarafından güvenli bölgede oluşturulacak şehir için hazırlanan planda, 5 bin nüfuslu 140 köy, 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan bir yerleşim yerinin inşa edilmesi planlanıyor. İlçe merkezlerinde kaymakamlık, itfaiye, belediye alanları olması planlanıyor. Bunun yanında yapılması planlanan her köyde, bin konutla birlikte 2 cami, 2 okul, gençlik merkezi ve spor salonu ile 8 ilçede 10 yataklı, 2 ilçede de 200 yataklı hastane yapılması amaçlanıyor.



Bölge yöresel mimari ile inşa edilecek. TOKİ bu alanda başrolde olacak. Bunun yanında bölgenin altyapısı için de Türk firmalarının etkin rol oynaması bekleniyor. Ayrıca yerleşim yerinin maliyetinin de yaklaşım 23.5 milyar Euro tutması bekleniyor.



Emlak365.com