Şimdi Ev Almayan Çok Pişman Olacak, Konut Fiyatları Hızla Yükselecek!

Konut satış rakamlarının hızla geri çekilmesi konut fiyatlarına da aşağıya doğru çekmişti. Peki, ev almak için doğru zaman mı, konut fiyatları düşer mi?
Şimdi Ev Almayan Çok Pişman Olacak, Konut Fiyatları Hızla Yükselecek!

Konut satış rakamlarının hızla geri çekilmesi konut fiyatlarına da aşağıya doğru çekmişti. Peki, ev almak için doğru zaman mı, konut fiyatları düşer mi?

İnşaat sektörü uzun süredir yükselen faizler ve inşaat maliyetleri ile mücadele etmeye çalışıyor.



İnşaat maliyetleri her geçen gün yükselmeye devam ederken satış rakamları adeta dibi vuran müteahhitler eldeki konut stokunu bitirmek için zam yapmadıkları gibi bir de satışlarını arttırmak için indirim üstüne indirim yapıyor.



Konut Fiyatları Düşer Mi, Yükselir Mi?



Konu hakkında Hürriyet Gazetesi yazarlarından Gülistan Alagöz ile özel bir röportaj yapan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım konut fiyatları hakkında da önemli bilgiler paylaştı.



Durbakayım konut fiyatlarının dibi gördüğünü belirterek şimdi ev almayanların ilerleyen dönemde çok büyük pişmanlıklar yaşayacaklarını söyledi. Nazmi Durbakayım "İnşaat ruhsatlarında yüzde 50’leri bulan düşüş var. Bu ne demek üretim azaldı, yeni mal eskisi gibi gelmeyecek.



Maliyetlere bakalım; sene başından bu yana yüzde 50-70 arasında artış var. Firmalar bunu satış fiyatına yansıtamadı. Ama bu sürdürülebilir değil. 50’ye ürettiğini ne kadar zaman 30’a satabilir. Fiyat biraz daha düşer mi diyenlere çok net söylüyorum daha da fiyatların düşeceği bir nokta yok.



Seçim sonrası piyasa biraz hareketlenmeye başlayınca zamlar da gelecek. O nedenle ihtiyacı olan, ödeme planını yapan beklemesin. Vatandaş biraz daha faizde kalayım diyor ama o zaman bu fiyat kaçar. İmkanı olup da alamayan çok pişman olacak. Konut kredi faizi yüksek ve o konuda vatandaş haklı. Ama bugün firmalar o oranların çok altında cazip oranlar veriyor" dedi.



İnşaat Sektöründeki Durgunluk 250 Alt Sektörü Etkiledi



Yaşanan durgunluğun 250 alt sektörü de etkilediğini belirten Durbayakım yaşananların müteahhitlere bir muhasebe yapma fırsatı tanıdığını söyleyerek sektörün yeniden yapılanma yaşadığını dile getirdi. Krizin kendi fırsatını doğurduğunu belirten Durbayakım artık inşaat sektöründe lüks ve büyük evler yapmaktan kaçınmaya başladıklarını söyleyerek aidat giderlerini de düşürmeye yönelik adımlar atıldığını söyledi.



Risk Paylaşım Modeli Geliyor!



İnşaat sektörünün çıkış için risk paylaşım modeli üzerinde çalıştığını belirten Nazmi Durbakayım Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Emlak Katılım Bankası ortaklığı kurulacağını, riskin bu üçlü arasında paylaşılacağını söyledi.



Kurulacak olan yeni sistemde arsa sahibi ile inşaatı üstlenecek olan firma geçici bir ortaklık şirketi kuracak. Bu şirketin hisseleri banka tarafından rehin edilecek. Yapılacak olan tüm işlemleri kamu kurumu denetleyecek. Tüm önlemler alındığı için topraktan ev ya da projeden ev alan kişiler inşaatın yarım kalması endişesi yaşamayacak.



Sistemi hakkında bilgi veren Nazmi Durbakayım “Tüm riskin müteahhitte olduğu sistem yerine kâr ve zarar ortaklığı yapılmalı. Special Purpose Vehicle (SPV) denilen modele Emlak Katılım Bankası sahip çıktı" diyerek yeni sistemin kısa sürede istişare edileceğini açıkladı.