Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama 2019

Parsel Sorgulama İşlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün sitesinden veya cep telefonu uygulamalarından rahatlıkla yapılabilmektedir. Kişiler, satın almak istedikleri parsel ile ilgili detaylı bilgilere internet üzerinden ulaşabilmektedirler.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama 2019

Parsel Sorgulama İşlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün sitesinden veya cep telefonu uygulamalarından rahatlıkla yapılabilmektedir. Kişiler, satın almak istedikleri parsel ile ilgili detaylı bilgilere internet üzerinden ulaşabilmektedirler.

Parsel Sorgulama İşlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün sitesinden veya cep telefonu uygulamalarından rahatlıkla yapılabilmektedir. Kişiler, satın almak istedikleri parsel ile ilgili detaylı bilgilere internet üzerinden ulaşabilmekte, çok pratik bir şekilde istenen bilgileri girerek parselin yerini, pafta bilgilerini, tapu konumunu görebilmektedir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de parsel sorgulamak mümkündür.



Parsel Nedir?



Parsel terimi günlük hayatta çok sık kullanılmayan bir terim olsa da imar ve emlak alanlarında oldukça sık kullanılan kelimelerdendir. Sözlük anlamı olarak toprak parçası anlamına gelen parsel terimi, imar alanında yasalarla sınırları belirlenmiş arazi anlamına gelmektedir.

Parsel tek kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Aynı zamanda parsel sahibi sadece özel kişilerden oluşmaz. Tüzel kişiler yani kamu kurumları, özel kuruluşlar veya vakıflar da parsel sahibi olabilir.



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden Parsel Sorgulama



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden herhangi bir parselin durumunu öğrenmek teknolojinin son dönemde her alanda gelişme kaydetmesiyle çok kolaylaşmıştır. Öncelikle internet üzerinden https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yaparak istenen bilgileri doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Sitede istenen bilgiler il, ilçe, mahalle, parsel ve ada bilgileridir. Bu şekilde parsel sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür.



Seçenekleri doğru bir şekilde doldurup sorgula butonuna bastığınızda sağ tarafta Google Eart haritasından parselinizin konumunu ve durumunu görebilmeniz mümkündür.



Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama 2019



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Parsel Sorgulama Kullanım Koşulları



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden parsel sorgulama işlemleri hakkında bilinmesi gereken birkaç konu bulunmaktadır. Öncelikle bilinmesi gerek konu bu sorgulama işleminin yalnızca Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde yapıldığıdır. Herhangi bir şekilde izin almadan burada bulunan veriler başka bir sitede kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde sorumluluk TKGM’ne ait değildir.



Bilinmesi gereken en önemli konu buradan edinilen bilgilerin sadece bilgi verme amaçlı olduğudur. Herhangi bir şekilde resmi işlemlerde kullanılmaz. Bu bilgileri ticari amaçlı kullanmak ise kesinlikle yasaktır.



Site 24 saat erişime açıktır. TKGM en doğru bilgiyi en hızlı şekilde vatandaşlara ulaştırmak için site üzerinde çalışmalar yapmaya devam etmektedir.



Nasıl Sorgulama Yapılır?



Parsel sorgulama işlemini internet üzerinden veya mobil uygulamalardan yapmak mümkündür. İnternet sitesinden sorgulama yapmak için https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresine girerek bilgileri doğru bir biçimde doldurmanız yeterlidir. Bilgileri doldurduktan sonra ekranın sağ tarafındaki haritada parselin konumunu görebilirsiniz.



Cep Telefonuna Parsel Sorgulama Programı İndirme



Mobil uygulamaların yaygın bir şekilde kullanılması hayatımıza birçok kolaylığı da beraberinde getirmiştir. Cep telefonlarına parsel sorgulamak için mobil uygulamalar indirmek mümkündür. Bunun için eğer Android işletim sistemine sahip bir telefonunuz var ise Google Play Store’dan “TKGM Parsel Sorgulama” programını indirmeniz yeterlidir. IOS işletim sistemine sahip bir cep telefonuna sahipseniz App Store’dan “Parsel Sorgulama” uygulamasını indirebilirsiniz.



E-Devlet’ten Parsel Sorgulamak Mümkün mü?



Günümüzde e-Devlet kapısından parsel sorgulaması yapabilmek mümkündür. Ancak bu sorgulamayı yapabilmek için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) kayıtlı olma şartı aranmaktadır. TAKBİS’e kayıtlı olan vatandaşların öncelikle e-devlet istemine T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapmaları gerekmektedir. Sonrasında Hizmetler seçeneğinden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne giriş yaparak Tapu Bilgileri Sorgulama butonuna tıklamaları gerekir. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar en yakın PTT şubesine giderek e-Devler şifresi alabilirler.



TAKBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?



TAKBİS, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün tapu ve kadastro işlemlerini gerçekleştirmek ve parsel sorgulamak için kurmuş olduğu elektronik sistemdir. TAKBİS’e üye olmak için internet sitesi üzerinden üyelik formu doldurmak gerekmektedir. Üyelik formu bireysel ve kurumsal olarak 2 çeşitten oluşur. Kendi adınıza başvuracaksanız bireysel üye formunu, kurum ve kuruluşlar adına başvuru yapacaksanız kurumsal üye formunu doldurmanız gerekmektedir.



Ada Parsel Nedir?



Yaygın kullanılan anlamı üç tarafı denizle çevirili kara parçası olsa da imar alanında ada parsel kelimesi farklı bir anlama gelmektedir. Tapu ve Kadastro işlemlerinde sıkça kullanılan ada kelimesi belli bir parsel üzerinde bulunan meydan, cadde, sokak, akarsu veya demiryolu gibi yapılardır. Bir arazini parçasının ada olabilmesi için çevresinin çevresinde doğal ya da yapay engellerin bulunması gerekmektedir. Kadastro adası ise etrafı kamuya ait olan alanlardır.



Ada Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?



Ada sorgulamak, parsel sorgulamaktan farklı değildir.TKGM’ni https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesine giriş yaparak ada parselinizin sorgulamasını yapabilirsiniz. Sizden istenen il, ilçe, mahalle, ada numarası gibi bilgileri eksiksiz doldurduğunuz taktirde sağ tarafta bulunan haritada ada parselin konumu görüntülenecektir.



Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama 2019



Başkasına Ait Tapu Nasıl Sorgulanır?



Kendinize ait tapuları sorgulamanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunlardan en kolayı e-Devlet sisteminden T.C. Kimlik numaranız ile sorgulama yapmaktır. Ancak kendinize ait olmayan bir tapuyu sorgulamak, incelemek kesinlikle mümkün değildir. İnternet üzerinden böyle bir işlemin gerçekleştirilmemesinin yanı sıra, herhangi bir tapu görevlisinin bu bilgileri paylaşması yasaktır. Fakat avukatların bu bilgilere ulaşması mümkün olduğu için bir avukata başvuruda bulunduğunuz taktirde bu talebinizi gerçekleştirebilirsiniz.



İsme Göre Tapu Sorgulama



Kendi adınıza ait tapu bilgilerini kolay şekilde e-Devlet sitesinden sorgulayabilirsiniz. T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptığınız taktirde hizmetler bölümünden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneğine tıklayarak tapu sorgulama bölümüne ulaşmanız mümkün. E-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek yeniden şifre alabilirsiniz.



Ancak başkasının ismine kayıtlı bir tapunun bilgilerini, yukarıda da belirttiğimiz gibi öğrenmeniz mümkün değildir.



Tapu Başvurusu Nasıl Yapılır?



Tapu başvurusu yapabilmek için öncelikle randevu almak gerekmektedir. İster Alo 181 Tapu be Kadastro hattını arayarak ister http://randevu.tkgm.gov.tr adresinden tapu başvurusu yapmak için randevu alabilirsiniz. Randevu saatinizden 15 dakika önce başvurunuzu yapmış olmanız gerekmektedir. Eğer son 15 dakika kalmasına rağmen hala başvuru yapmamış olursanız randevunuz iptal olmaktadır.



Tapu Başvurusu Sorgulama



Teknolojinin yaygın olarak kullanılması ile birlikte tüm resmi işlemler elektronik ortama taşınmış ve vatandaşlara kolaylık sağlanmıştır. Herhangi bir tapu başvurunuzu sorgulamak istiyorsanız Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmî sitesine girmeniz yeterlidir. Burada bulunan tapu müracaat sorgulama seçeneğine tıklayarak tüm tapu başvurularınızla ilgili bilgi edinebilirsiniz. Sizden istenen bilgiler şu şekildedir:



• İl

• Müdürlük

• Yıl

• Başvuru Numarası

• Kimlik Numarası



Tapu Başvurusu İçin Gerekli Evraklar



Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama 2019



Tapu başvurusunda gerekli olan belgeler şu şekildedir;



• Nüfus cüzdanı

• Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (1 Adet)

• Belediyenin verdiği “Vergi Borcu Yoktur” ve geçmiş senelere ait “Vergi Borcu Ödendi” yazısı

• Tapunun aslı ya da fotokopisi

• DASK

• Tapu harcı ve emlak vergisi ödemesi tüm bu işlemlerden önce yapılmalıdır.

• Noter onaylı vekaletname (Vekalet ile Yapılacaksa)



İmar Durumu Nasıl Öğrenilir?



İmar durumunu sorgulayabilmek için imar belgesi almak gerekmektedir. İmar belgesini belediyeden veya e-Devlet’ten alabilirsiniz. Belediyeden imar belgesi alabilmek için belgenin istendiğine dair bir delikçe yazılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu hizmete e-Devlet üzerinden de ulaşabilirsiniz. E-Devlet sisteminden imar durumunuzu sorgulamak ve parsel sorgulamak için öncelikle T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa veya kaybettiyseniz size en yakın PTT şubesinden e-Devlet şifresi alabilirsiniz.



Kaynak: www.emlak365.com