Tasfiye Kararnamesi ve Fiyat Farkı Kararnamesi Çıkmazsa Konkordato İlan Eden İnşaat Şirketi Sayısı Artacak!

Yükselen kredi faiz oranları ve döviz kuru en çok inşaat sektörünü etkiledi. Yarım asırlık inşaat devleri dahi birbiri ardına konkordato ilan etmeye devam ediyor.
Tasfiye Kararnamesi ve Fiyat Farkı Kararnamesi Çıkmazsa Konkordato İlan Eden İnşaat Şirketi Sayısı Artacak!

Yükselen kredi faiz oranları ve döviz kuru en çok inşaat sektörünü etkiledi. Yarım asırlık inşaat devleri dahi birbiri ardına konkordato ilan etmeye devam ediyor.

Özellikle de kamuya ihale yapan inşaat şirketleri döviz kurlarında yaşanan hızlı yükseliş ile büyük zarara uğradı.



Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinin de aralarında yer aldığı yüzlerce inşaat şirketi konkordato ilan ederken müteahhitlerin tek umudu hükümetin ivedilikle tasfiye kararnamesi ve fiyat farkı kararnamesi çıkarması oldu.



İnşaat Sektörü İçin Tasfiye Kararnamesi Çıkacak Mı?



Evet, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Cahit Turhan yapmış olduğu açıklamasında tasfiye kararnamesinin çıkarılacağını duyurmuştu.



Turhan yapmış olduğu açıklamasında kimseyi mağdur etmeyeceklerini söyleyerek "Değişen, gelişen piyasa şartlarına göre sözleşmelerin yürütülmesinde tarafların hak ve hukukunu korumak adına oluşan mağduriyeti gidermek amacıyla hazırlanan tasfiye kararnamesi, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek" demişti.



Fiyat Farkı Kararnamesi İçin Son Durum Ne?



Aynı açıklamasında Turhan "Fiyatı yükselen ve dövizle alınan malzemelerle ilgili fiyat farkı hesap sistemi getirilecek. Bunların sözleşmelerimizde bir kararnameyle taraflara, sözleşmenin idare tarafı olarak alternatifli öneriler getireceğiz.



Ya tasfiye et ya devret ya da bu kurallara göre fiyat farkını kabul et. Ama hiçbir şekilde ülkeyi terk etme. Sizler bizim için önemlisiniz. Bu ülkenin en kıymetli değerisiniz, bu ülkenin kalkınmasında dinamosunuz, bunu hiçbir zaman unutmuyoruz.



Onun için işçi, işveren, esnaf, sanayici, üreten, tüketen hepimiz bu geminin içindeyiz. Biz bu geminin selameti, menzile ilerlemesi için elimizden gelen her türlü kararı alacağız, gayreti yapacağız. Gemide bulunan herkesin kendine göre sorumlulukları var.



Bunların gereğini özellikle dar vakitlerde daha fazla yerine getirmek durumundayız. Ülkemizin selameti, geleceği için birlik ve beraberliğimizi korumamız için" diyerek çözüm önerisi sunacaklarını duyurmuştu. Kararname üzerinde çalışmaların sürdüğü öğrenilirken müteahhitler ise daha fazla dayanamayacaklarını söyleyerek söz konusu kararnamenin hemen çıkarılmasını istiyor.



Bizde emlak365.com ailesi olarak konunun yakın takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Şu ana kadar 200'e yakın inşaat şirketi konkordato ilan etmiş durumda. Bu sayı beklenen kararnameler çıkmazsa daha da artacak gibi görünüyor.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"