Türkiye'de Emlak Balonu Var Mı, Balon Patladı Mı?

Son dönemde düşen konut satış rakamları ile sürekli gündemde kalmayı başaran gayrimenkul sektörü şimdi de emlak balonu iddiaları ile gündemde.
Türkiye'de Emlak Balonu Var Mı, Balon Patladı Mı?

Son dönemde düşen konut satış rakamları ile sürekli gündemde kalmayı başaran gayrimenkul sektörü şimdi de emlak balonu iddiaları ile gündemde.

Konut sektöründe son yıllarda özellikle de İstanbul'da büyük bir hızla yükselen konut fiyatları konutta balon iddialarını ortaya çıkarmıştı. Peki, emlak balonu nedir, nasıl oluşur?



Emlak Balonu Nedir?



Emlak balonu esas olarak ekonomik anlamda belli bir bölge veya bir emlak türü üzerinde kasıtlı veya kasıtsız olarak yapılan manipülasyon olarak bilinir. Bazen belli bölgelerde emlak fiyatları şaşırtıcı ve alışılmadık bir şekilde yükselir.



Bu yükseliş hem emlak fiyatlarına hem de kira fiyatlarına yansır. Diğer yandan bölge hakkında bilgisi ve emlak alım satım deneyimi olan birçok kişiye bu söz konusu artışlar suni ve dengesiz gelebilir.



Emlak Balonu Neden Oluşur?



Özellikle zaman zaman bazı bölgelerde ve gazete haberlerinde emlak balonu patlamak üzere gibi haberler duyarız. Bu haberler aslında bölgedeki emlak fiyatlarındaki artışın yapay olduğunu ve söz konusu dengesizliğin yakın zamanda ortaya çıkacağını ifade eder.



Şayet bir bölgede yıllık emlak artış oranları son 10 yıl içinde yıllık %10 artarken son 2 yılda %40-50 civarında artmışsa bu durumda böylesi bir artıştan şüphe ile yaklaşmak gerekir. Zira şayet bölgede çok büyük ve bölgenin kaderini değiştirir bir yatırım yapılmamışsa veya çok büyük bir toplumsal olay meydana gelmemişse bu durumda bu aşırı artışların emlak balonu olduğunu söylemek yanlış olmaz.



Emlak Balonu Nasıl Anlaşılır?



Özellikle yeni ev alacak kişilerin bilhassa belli bir bölgede arayış içinde iseler emlak balonu tehlikesine karşı dikkatli olmaları gereklidir. Zira bu balonu fark etmeyen bir kişi şayet parası da varsa ve o bölgeden ev almayı çok istiyorsa bu durumda çok fahiş fiyatlar ile ev almak tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.



Özellikle emlak balonu İstanbul gibi şehirlerde bazen tüm şehir genelinde bazen ise belli bölgelerde çok sık görünür. Bu sebeple kişilerin ev almadan önce mutlaka bölge hakkında ve özellikle emlak balonu riskine karşı iyi inceleme yapması gerekir.



Türkiye'de Emlak Balonu Var Mı?



Ortaya atılan iddialara rağmen emlak uzmanları kesinlikle bu iddiaları yalanlıyor ve Türkiye'de bir konut balonu olmadığını belirtiyorlar.



Emlak365.com