Slovakya Gezi Rehberi

Slovakya gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Slovakya Gezi Rehberi

Slovakya gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Slovakya’da gezilecek yerler son derece güzel ve çeşitli. Bunun en önemli nedeni, büyük yüz ölçümü sayesinde etkileşim içinde olduğu ülkelerdir. Bu etkileşim sayesinde, kültürel anlamda pek çok yapı ortaya çıkmıştır.



Slovakya’nın Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Ukrayna ve Macaristan ülkeleri ile ortak sınırları bulunur. Ülkenin en ünlü olduğu yanları mağara ve kanyonlardır. Ülkede o kadar çok mağara ve kanyonu vardır ki, bunlardan birçoğu UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine eklenme hakkına sahip olmuştur.



Slovakya, toplamda 8 ülke ve 79 ilçeden oluşan bir ülkedir. Ülke sınırları içinde Slovakça, Macarca, Rusça ve Almanca dilleri konuşulmaktadır. Halkın büyük bir çoğunluğunu da Romen Katolik dinine mensup insanlar oluşturmaktadır.



Slovakya’da Gezilecek Tarihi Yerler



Slovakya Gezi Rehberi



Slovakya, köklü tarihiyle, turistler için bir tarih alan cennetidir. Bu nedenle, Slovakya’da Gezilecek Tarihi Yerler önerileri almak isteyenler için pek çok seçenek vardır. Bunlardan en ünlü olanları Bratislava Kalesi ve St. Martin Katedrali’dir.



Bratislava Kalesi



Bratislava Kalesi her şeyden önce, konum olarak büyük bir strateji öneme sahip. Ona bu değeri veren şey, Karpatlar ve Alpler arasındaki Tuna Nehri’ne yakın bir konumda bulunmasıdır. Önceleri, Bratislava Kalesi’nin bulunduğu yer bir ticaret yolu olarak hizmet vermekteydi. Ancak 19. yüzyılda kale yeniden inşa edilerek günümüzdeki haline getirilmiştir.



Kalenin, Viyana Kapısı, Zigmund Kapısı, Nicholas Kapısı ve Leopold Kapısı adı verilen dört adet kapısı bulunuyor. Kalenin süslemeleri ise Barok tarzda düzenlenmiş.



St Martin Katedrali



St. Martin Katedrali, Slovakya’nın Bratislava kentinde bulunan bir katedraldir. Bratislava Kalesi’nin Batı sınırında yer almaktadır. Yapımına 1221 yılında başlanmışsa da, çeşitli engeller nedeniyle 1452 yılında tamamlanmış ve sonrasında kutsanarak hizmete açılmıştır.



Yakınında bulunan kaleyle birlikte, Gotik üslupta bir görünüm ortaya çıkar.



Slovakya’da Gezilecek Modern Mekânlar



Slovakya Gezi Rehberi



Slovakya, tarihi bir ülke olsa da, günümüzde yapılan eklemeler ve güncel yapılarla son derece çağdaş bir hale gelmiştir. Bu nedenle gelen turistlerin hepsi yalnızca tarihi yerleri gezmek için gelmiyor.



Slovakya’ya modern mekânları ziyaret etmek için gelen hatrı sayılır bir turist kitlesi bulunmakta.



Bu, Slovakya’da gezilecek modern mekânlardan bazıları Slovak Ulusal Tiyatro’su ve Slovak Ulusal Müzesi’dir.



Slovak Ulusal Tiyatrosu



Slovak Ulusal Tiyatro’su, Slovakya’nın Bratislava kentinde bulunur. Bina, yapıldığı günden beri tiyatro, bale ve opera faaliyetleri için hizmet verir. Slovak Ulusal Tiyatro’su, 1920 yılında inşa edilmiş ve ilk gösterisini 1 Mart 1920 tarihinde sahnelemiştir. Tiyatro’nun iki ana binası vardır. Bunlar, Viyanalı mimarlar Helmer ve Fellner tarafından tasarlanmış ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde hayata geçirilmiştir.



Slovak Ulusal Müzesi



Slovak Ulusal Müzesi 1930 yılında Slovakya’da kurulmuştur. Kurumun ana amacı bilimsel araştırma ve kültür alanında ülkenin sahip olduğu değerleri sergilemektir. Bu nedenle müze, Slovakya’ya dair bilgi edinmek isteyen gezginlerin de uğrak noktası olmuştur.



Birçok şubesi bulunan müzenin ana binası Bratislava’da bulunur. Binanın inşasına 1925 yılında başlanmış ve 1928 yılında tamamlanmıştır.



Slovakya’da Gezilecek Doğal Güzellikler



Slovakya Gezi Rehberi



Slovakya, konumu itibariyle pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındıran bir ülkedir. Sahip olduğu yüksek dağlar ve doğal bitki örtüsünü yansıtan park ve bahçeleriyle turizmin kalbini doğal güzellikler oluşturur. Slovakya’da gezilecek doğal güzellikler arayışında olan turistler için verebileceğimiz önerilerden ikisi Lomnicky Stit ve Dobsniska Buz Mağarasıdır.



Dobšinská Buz Mağarası



Dobšinská Buz Mağarası, ülkenin sahip olduğu en önemli doğal güzelliklerden biridir. Dağ, Dobsina madencilik kasabasının yakınlarında bulunur. Yakınlarında, yine Slovakya’nın ünlü dağlarından olan Slovak Paradise Dağları bulunur.



Dobsinska Buz Mağarası, Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları’nın da bir bölümünü oluşturur. Mağara 1995 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girmeye hak kazanmıştır.



Lomnický štít



Slovakya sınırlarında pek çok dağ ve vadi olduğundan söz etmiştik. Bunlardan en önemlilerinden biri de Lomncky Stit’dir. Lomnicky Stit, Slovakya’nın yüksek Tetras Dağlarındaki en ünlü dağlardan biridir. Bunun en önemli nedeni Slovakya’da bulunan diğer dağlardan daha yüksek olmasıdır.



Yüksekliği 2633 metredir. Lomnicky Stit dağına gelen ziyaretçiler dağı gezmek için teleferik kullanırlar. Teleferik sistemiyle dağın zirvesine çıkan ziyaretçilere 50 dakika boyunca zirvede durma hakkı verilir.



Ayrıca Dağ üzerinde gözlemevi ve hava istasyonu olarak faaliyet gösteren birimler de yer almaktadır.



Slovakya’nın Meşhur Yemekleri



Slovakya Gezi Rehberi



Slovakya’nın yemek kültürü son derece geniş ve zengindir. Bunun en büyük nedeni de tarih boyunca çeşitli kültürlerin etkisi altında olmasıdır. Slovakya mutfağı tarih boyunca Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’nın mutfak kültüründen etkilenmiştir.



Slovakya mutfağında ağırlıklı olarak et ve et ürünleri kullanılır. Et ürünlerinde ise genellikle domuz eti, tavuk eti, kaz eti ve hindi eti tercih edilir. Yemeklerde et ürünlerinden sonra çoğunluk olarak patates, un, lahana ve süt ürünleri kullanılır. Ancak Slovakya’da yaşayan bir vejetaryen iseniz de kendinize uygun yemek seçenekleri bulabilirsiniz. Bunun için hizmet veren lokantalar ve büfeler bulunur. İşte



Slovakya’nın meşhur yemeklerinden bazıları şunlardır:



Gulaş



Gulaş yemeği, Slovakya mutfağına Macar kültüründen girmiş bir yemektir. Ana hatlarıyla bir et yemeği olsa da, birçok geleneksel baharat ve lezzeti içine barındırır.

Yapımında kuşbaşı doğranmış et, soğan, sarımsak, sirke, pul biber ve kimyon kullanılır. Bizim mutfağımıza da hayli yakın olan Gulaş, Slovak halkı tarafından sıkça tüketilir.



Lokse



Slovakya mutfaklarında en çok pişen geleneksel yemeklerden bir tanesi de loksedir. Çoğunlukla patatesle yapılan bu gözleme çeşidi, servis edileceği sırada ördek, kaz ciğeri, haş haş tohum veya reçel gibi tatlarla birleştirilir. Elde açılan hamurlarla hazırlanan dış katman patates ve baharatlı iç harçla birleştirilerek odun ateşinde pişirilir ve yanına servis esnasında eklemeler yapılır. Bu sokak lezzeti, Slovakya’nın tüm restoranlarında ve büfelerinde yapılır ve satılır.



Slovakya’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar




  • Slovakya ziyaretiniz sırasında deneyimlemeniz gereken en eğlenceli aktivite, festivallere katılmak olacaktır. Bu festivaller, alışılmışın hayli dışında olmasıyla ünlüdür.

  • Slovakya festivallerinde geleneksel halk oyunları ve yerel peynir türleri tadımı yapılır. Bu nedenle Slovakya Festivallerinde Slovakya’ya dair bilgi sahibi olmak isteyen herkes için faaliyetler yer alır.

  • Dünya’nın en ünlü müzik ve kültür sanat festivalleri de, yine Slovakya’da yapılır. Bunlardan en ünlüleri Dixieland Festivali, Beltane Festivali, Peynir ve Bryndza Festivali, Uluslararası Ruhlar ve Hayaletler Festivali, Art Film Festivali, Folklor Festivali ve Musica Sacra’dır.



Slovakya’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Slovakya’ya özellikle ilk defa geliyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur. Bu, Slovakya’daki gezinizde dikkat etmeniz gereken detaylar, gezinizi daha verimli ve keyifli bir hale getirir.




  • Bunların ilki, Slovakya insanlarının son derece sıcak kanlı ve arkadaş canlısı olmasıdır. Bu nedenle, Slovakya’da yeni bir insanla tanıştığınızda gösterdiğiniz tepkiler onlar için büyük önem taşır.

  • Örneğin konuştuğunuz insanlarla göz teması kurmak ve yeni biriyle tanıştığınızda el sıkışmak Slovakya halkı için görgü açısından çok önemlidir. Bu tür ayrıntıları yapmayı unuttuğunuz zaman halk, büyük bir saygısızlık yaptığınızı düşünür.

  • Bu ayrıntılara dikkat ederek Slovakya’da daha keyifli zaman geçirebilirsiniz.



Emlak365.com Özel İçerik