Kira sorununu kökten bitirecek 'Yeni Konut Modeli' projesi tanıtıldı!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından geçtiğimiz aylarda konut sorununu çözmek üzere sunulan projenin detayları belli olmaya başladı.
Kira sorununu kökten bitirecek 'Yeni Konut Modeli' projesi tanıtıldı!

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu tarafından geliştirile "Yeni Konut Modeli" hakkında detaylar açıklanmaya başladı. Yapılan bu açıklamalarda arsa problemi ile birlikte konut arzını artırmak ve konut, kira fiyatlarına çözüm olabilecek bir yolun izleneceği öğrenildi. Bu süreç için finansman arayışına giren Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelinin konutlar için de uygulanmaya başlayacağını ifade etti.

KONUT SORUNU İÇİN YENİ FORMÜL GELİŞTİRİLDİ!

Bu kapsamda kamu ile özel işbirliği olarak geliştirilecek formülle devlet ya da belediyelerin arsayı gayrimenkul firmalarına vererek konut inşa etmesi sağlanacak. Yapılan konutların üst limitler ile kiraya verilmesinin ardından bu kiralar da devletin denetiminde olacak. Kira miktarının hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde düzenlenerek düzenli kira ödeyen kiracının aynı zaman evi alma hakkına sahip olabileceği öğrenildi.

ARSA MALİYETLERİNİN SIFIRLANMASI GEREKİYOR!

Süreci nasıl yönettiklerini açıklayan Kalyoncu, "Birçok kök problemi saptadık. Bunlardan biri arsa sahibinin hak etmediği bir payı alması. Erişilebilirlik Komitesi kurmaya karar verdik. Konut geliştiren firma daha ucuza satmaz. Sektör yine para kazansın. Ama bir konut üretildiğinde bir değer oluşuyorsa o değere en büyük katkıyı kim yapıyorsa onun adaletli bir şekilde dağıtılmasını önceledik. Bunun kurallarını da bu çerçevede ortaya koyduk. Bunu mümkün kılacak finansmanı oluşturabilmek için de arsa maliyetinin sıfırlanması gerekiyor. Burada en büyük payı alan arsayla ilgili bir adım atarsak bunun hızlı çözülebileceğini gördük" ifadeleri ile 1,5 senedir bu proje üzerinde durduklarından bahsetti.

KÖİ MODELİNİN İŞLEYİŞİ

Konutlar için geliştirilen bu modelin adım adım nasıl ilerleyeceği ise şu şekilde aktarıldı;

1 - Devlet arsa tahsisi, plan yapımı ve altyapıyı hazırlar.

2 - İmtiyaz süresince arsa devletten özel şirkete devredilir.

3 - Görevli şirket, finansman bulma, tasarım, inşaat bakım ve onarımı yapar.

4 - Kira, hane halkı gelirinin %30'u civarında olur.

5 - Görevli şirket tarafından tahsilat ve kiralama yapılır. Getiriler 49 yıllığına KÖİ'nin tasarrufuna geçirilir.

6 - Belirlenen süre zarfından sonra konutların mülkiyet hakkı devlete devredilir.

KİRAYI OTORİTE BELİRLEYECEK!

Yüksek kira problemini ortadan kalkması için yapılan çalışmalara göre kiraların nasıl belirleneceği hakkında ise Kalyoncu, "Kirayı otorite belirleyecek. Tarifeyi devlet yayınlasın. Mesela bizim sektörümüzün denetleyici kurulu yok. Enerji sektörünün EPDK'sı, bankaların BDDK'sı var. O yüzden bir denetleme kurulu tarifeleri oluştursun. Bu modelimizi bakanlıklara, İstanbul'daki ilçe belediyelerine, büyükşehire ve ilgili kuruluşlara gönderdik ve randevu talep ettik. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyesiyle görüştük. İlçelerin de en büyük problemi arazi üretmek. Hepsinde aynı problem var. Onlar da diyor ki keşke arsa olsa da yapsak." dedi.

Projenin ne zaman hayata geçirileceğinin merak edilmesinin ardından ise bugün başlanırsa 2024 yılında ilk konutların hazır olabileceğini ifade etti.