20 Yıl Çalışana 30 Yıllık Prim Yazılacak! Erken Emekli Eden Meslekler
Çalışma gruplar emeklilik sisteminde önemli bir yer tutuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan bir liste ile bazı meslek grupları çok daha erken emekli ediliyor. Yıllık çalışma sürecine göre ek prim ödemesi sağlanan bu meslek gruplarında çalışanlar yıllık 180 güne kadar fazla prim hakkı kazanabiliyorlar. Bu fazla prim ise erken emeklilik hakkı sağlıyor.
Peki SGK'nın 2022 yılı mevzuatında hangi meslek gruplarına erken emeklilik hakkı veriliyor? İş kollarına göre sağlanan ek prim ne kadar kaç gün? Çalışanların tümünün haberdar olması gereken o koşullar;
YILLIK EK PRİM AVANTAJIYLA ÇOK DAHA ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN OLUYOR
Hazırlanan emeklilik düzenlemesinde; söz konusu ağır meslekler yıpratıcı meslek grupları olarak tanımlanıyor. Bu mesleklerden herhangi birinde çalışanlar yıllık ek primi hanesine yazdırıyor. İşin zorluğuna göre hazırlanan tabloda çalışanlara 60 gün, 60 gün ile 90 gün arasında, 90 gün ve 180 gün ek prim tanımlanıyor. Bu tanımlama sürecinde ise çalışanların yapmış oldukları iş belirleyeci oluyor.
SGK tarafından bildirilen mesleklerin hangileri olduğu, bu mesleklere ne kadar gün tanımı yapıldığı ve diğer tüm detayları aşağıda yer alan listeden öğrenebilirsiniz. İşte meslek meslek ek prim tanımlaması.
1) Döküm fabrikası personelleri için 60 gün.
2) Cam fabrika ve atölyesi personelleri için 60 gün.
3) Cıva üretimi işleri sanayi personelleri için 90 gün.
4) Çimento fabrikası personelleri için 60 gün.
5) Kok fabrikalarıyla Termik santral personelleri için 60 gün.
6) Alüminyum fabrikası personelleri için 60 gün.
7) Su altında çalışan vatandaşlar için 60 gün.
8) İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışan personeller için 60 gün.
9) Kurşun ve arsenik meslek grubu için 60 - 90 gün.
10) Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ve bakanlar için 90 gün
11) Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.
12) TRT’de Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışan personeller için 90 gün.
13) Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler için 90 gün.
14) Emniyet ve MİT mensupları için 90 gün.
15) Demir ve çelik fabrika personelleri için 90 gün.
16) Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışan gazeteciler için 90 gün.
17) Asit üretimi yapan işyeri personelleri için 90 ile 180 gün.
18) Maden ve yer altında çalışan personeller için 180 gün.
YIPRATICI MESLEKLERDE ÇALIŞANLAR İÇİN EMEKLİLİK HAKKI
Bilindiği üzere emekli olmak isteyenler için sağlanması gereken temel şartlar var. Bu şartları 3 ana maddede sıraladığımızda çalışanların prim gün şartını, sigortalılık gün şartını ve yaş şartını sağlamaları gerek. Eğer listede yer alan yıpratıcı, ağır işlerden birinde çalışılması durumunda ise yıpranma payı ile erken emeklilik sağlanıyor.