2000 yılından sonra işe girenler 50 yaşında emekli olmanın tek bir yolu var

2000 yılından sonra işe girenler için 50 yaşında emekli olmak mümkün. Peki hangi durumlarda SGK 50 yaşında emekli olmaya imkan sağlıyor? İşte düşük, yüksek prim ödemesiyle emeklilik hakkı.
2000 yılından sonra işe girenler 50 yaşında emekli olmanın tek bir yolu var

Emlak365.com - Emekli olmak için yaş şartını bekleyenler eğer 2000 yılından önce 1999 Ekim ve öncesinde işe girmişlerse 60 yaşından önce emekli olma şansları var. Ancak 2000 yılından sonra işe girenler için emeklilik formülleri 60 yaşından başlıyor. Bu çalışanlar için ise tek bir formül bulunuyor. İşte o emeklilik hakkı ve bilinmesi gerekenler.

48, 49, 50, 51 FARKETMİYOR YAŞ ŞARTSIZ HEMEN EMEKLİLİK HAKKI

Normal emeklilik şartlarına bakıldığında ilk işe giriş yılına göre; 1990 sonrası 1999 öncesi SGK primi ödeyenler için emeklilik yaşı 48 ile 60 arasında değişiyor. 1999-2008 arası işe girenler için emeklilik yaşı 60'tır. 2008 sonrası işe girenler için ise 60 yaş ile 65 yaş arasındadır. Tüm bu yaş şartları çalışanların normal emeklilik başvuruları için geçerlidir.

Yaş Şartı Olmadan Emekli Olmak İsteyenler

Yaş şartı olmadan emekli olmak ise sadece sağlık durumunun bozulması ile mümkündür. İşe girdikten sağlığı bozulan, kalıcı sağlık sorunları yaşayan, çalışamayan, çalışma gücünü kaybeden çalışanlar SGK tarafından malulen emekli edilirler.

Malulen emeklilik için en az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi ( başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın ) 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Bu şartlara uygun olanlar için hemen emekillik sağlanıyor.

EMEKLİ EDEN HASTALIKLAR VAR

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanan malulen emeklilik başvurularında bazı hastalıklar diğerlerine göre öne çıkıyor. Her sağlık sorunu malulen emeklilik için incelemeye tabi oluyor. Önemli olan ise sağlık sorunun yüzde 60 iş gücü kaybına neden olması.

Yaş şartsız hemen emeklilik sağlayan o hastalıklar;

* Kanserler; cilt, lenfoma, prostat, testis, penis kanserleri, multipl myelom, tükrük bezleri, safra yolları, tiroid bezi, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, pankreas, meme, mesane, sinir sistemi, akciğer, böbrek, lösemi, genital yollar, baş ve boyunun yumuşak dokusu.

* Göz Hastalıkları; Gözün görme keskinliğini ileri derecede bozan görme kayıpları, terjium ve semblafaron, Keratitler ve grefon hastalığı, Keratokonus, Üveitler, Retina Kanamaları, Orbita Patolojileri, Retinopatiler, Ptozis, Diplopi gibi hastalıklar.

* Psikolojik Hastalıklar; IQ düşüklüğü, çalışma imkânı vermeyen şizofreni ve alt tipleri, şizoafektif bozukluk, Yaygın gelişimsel bozukluklar (otistik bozukluk, asperger vb.), sanrısal bozukluklar, psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, çalışma imkânı vermeyen bipolar bozukluk, beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları (organik kişilik ve davranış bozukluğu, frontal lob sendromu, vb.), kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi,atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar, beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar (organik bipolar tiplerini içerir, organik sanrılı bozukluk, demansiyel ve amnestik vb. tablolar).

* Fiziksel Sorunlar; Anemi, Kol, bacak gibi organ kaybı, Behçet hastalığı, Multiple Skleroz (MS), Karaciğer sirozu, Beyin tümörleri, Kalp yetmezliği, Epilepsi, Kalp kapak hastalıkları, AIDS, Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, Solunum sistemi hastalıkları, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akciğer nakli, Tüberküloz, Demans, Gastrointestinal kanamalar, , Karaciğer nakli, Parkinson sendromu, Serebral palsi, Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı,