5 yıl erken olmanın formülü bu masada! SGK açıkladı bu mesleklerin emeklilik tarihi öne çekiliyor
Milyonlarca çalışan yoğun bir çalışma temposunun ardından emekli olacağı günü bekliyor. Emeklilik, belirli koşullarda gerçekleşiyor. Birçok kişi ise erken emekli olabilmenin yollarını arıyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) gelen açıklama 5 yıl erken emekliliğin kapısını açtı.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, tam 45 meslek için en az 5 yıl erken emeklilik hakkı tanınıyor. Bilindiği üzere yasalar gereği emekli olmak için temel olarak 3 şarta bakılıyor. Bu şartlar prim, yaş ve sigortalı olma gibi maddeler. Fakat, bazı durumlarda çalışanların en az 5 yıl erken emeklilik hakkı elde etme imkanı da bulunuyor.
Çalışanlar dikkat! En az 5 yıl erken emekli olabilirsiniz!
Türkiye'de mevcut uygulamalara göre emekli olabilmek için 3 temel şarta bakılıyor. Şartlar da kendi içerisinde değişiklik gösterebilirken erken emeklilik ile ilgili önemli bir detay birçok kişinin gözünden kaçabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, ağır ve yıpratıcı mesleklerde çalışanlar için fiili hizmet süresi zammı ya da yıpranma hakkı ile erken emeklilik imkanı tanınıyor. Bu kapsamda listede tam 45 meslek yer alıyor. Bu meslekleri yapan kişiler, 5 yıldan başlamak üzere yaptıkları işlere göre çok daha erken emekli olabiliyorlar.
Meslek kodlarının doğru bildirilmesi gerekiyor!
Aşağıda belirtilen meslek gruplarında çalışanlar için önemli şart bulunuyor. Bu kişilerin erken emeklilik hakkı elde edebilmesi için meslek kodlarının doğru bildirilmiş olması gerekiyor. Meslek kodları hem çalışan hem de işveren açısından büyük önem arz ediyor. Meslek kodu doğru bildirilmediğinde ise erken emeklilik hakkı hayal olabiliyor.
45 meslek grubu için erken emeklilik fırsatı
SGK tarafından yapılan açıklamaya göre yıpratıcı meslek gruplarında çalışan kişiler, beklediklerinden çok daha erken zamanda emekli olabilecekler. Bu meslekler ise şu şekilde sıralanıyor;
Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, cıva üretimi işleri, madencilik ve yeraltı işleri, asit üretimi ve atölyeler, Sahil Güvenlik komutanlığı, radyoaktif işler, TRT'de haber hizmetinde çalışanlar, emniyet çalışanları, askerler, basın ve gazetecilik işleri, ceza infaz kurumlarında çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, kurşun ve arsenik işleri, su altında çalışmayı gerektiren işler, hastabakıcı hemşireler, cam fabrika ve atölyeleri, alüminyum fabrikaları, hemşire, döküm fabrikaları, çimento fabrikaları, ihtiyaç pilotları, kok fabrikaları, tabip, toplum sağlığın teknisyeni, termik santraller, ebe, itfaiye ve yangın söndürme işleri, diş tabibi, eczacı.
Öte yandan bu işlerde çalışan kişilerin erken emeklilik yerine yıpranma payı almaları da söz konusu olabiliyor.