BDDK'dan Son Dakika Kararı! İhtiyaç Kredisi Vade Süreleri Ve Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranları Değişti!
Hazine ve Maliye Bakanlığı yüksek enflasyon ile dolar kurundaki artışlara karşı alınan tedbirleri devreye sokmaya devam ediyor. Gelire Endeksli Senet uygulamasının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da devreye girdi. BDDK hem bankaların kullandırdığı kredilere hem de kredi kartlarına ilişkin yeni kararlar aldı.
İHTİYAÇ KREDİSİ VADE SÜRELERİNDE DEĞİŞİKLİK
BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre ihtiyaç kredilerinin azami vadelerinde uygulanan vade sürelerinde değişikliğe gidildi. Buna göre 50 Bin TL ile 100 Bin TL arasındaki limitlerde kullanılan ihtiyaç kredileri en fazla 24 ay, 100 Bin TL’nin üzerinde olan ihtiyaç kredileri ise en fazla 12 ay vade ile kullanılabilecekler. 50 Bin TL’nin altında olan ihtiyaç kredilerine yapılan 36 aya kadar vade imkanında bir değişiklik yapılmadı.
KREDİ KARTLARININ ASGARİ ÖDEME TUTARLARI DEĞİŞTİ
Bankaların kredi kartlarından tahsil ettikleri asgari ödeme tutarlarında da BDDK tarafından değişikliğe gidildi. Açıklanan yeni karara göre limiti 25 Bin TL altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde yirmisi, limiti 25 Bin TL üzerinde olan kredi kartlarının asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlendi. Buna göre 25 Bin TL üzerinde limiti olan kredi kartlarının sahiplerinin ödeyecekleri asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 40’ı olacak.,
ATILACAK YENİ ADIMLAR AÇIKLANDI
BDDK ayrıca devam eden bazı çalışmalar hakkında da bilgilendirme yaptı. Buna göre konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması, Ticari krediler başta olmak üzere kullanılan kredilerin yatırım ve ihracat gibi alanlara yönlendirilmesi, yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak olan kredilerin risk ağırlığının arttırılması ve yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanının getirilmesi konusunda gereken adımların hızlı bir şekilde atılacağı ilan edildi.