Bu Haber SGK Girişi Geç Olanları İlgilendiriyor! 3 Yaş Önce Emekli Olabilirsiniz
Kimin ne zaman hangi tarihte kaç yaşında emekli olacağına ilişkin şart SGK tarafından belirleniyor. SGK'nın emeklilik yaş hesaplamasında 1999 sonrası ve 2008 sonrası için standart formüller uygulanıyor. İlk primi 1999 ve 2008 sonrası olanlar 60 yaş ile 65 yaşında emekli oluyorlar. 1999 öncesi dönemde işe girenlerin emeklilik yaşı ise ilk SGK primi ödemesi yaptıkları gün ay ve yıla göre belirleniyor.
3 YAŞ ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından esas alınan kritik tarihlerin hemen sonrasında işe girenler ise askerlik borçlanması ve doğum borçlanması ile SGK giriş tarihlerini dolayısıyla emeklilik yaşlarını değiştirebilirler. Bu durumda bulunan bir çalışan ise kendisi hakkındaki soruyu SGK Uzmanına sordu. Binlerce vatandaş için örnek teşkil edecek o soru ve uzmanın yanıtı şöyle;
Emeklilik tarihini merak eden kişi "5 Ekim 1970 doğumluyum. SSK giriş tarihim 7 Ekim 1999. Toplam 5726 gün prim ödemem var. 1992’de 15 ay askerlik yaptım." dedi. Sorusunda askerlik borçlanması yapması durumunda sigorta girişinin ne kadar öne gidebileceğini soran çalışan emeklilik yaş hesaplaması yapılmasını istedi.
Çalışanın bu sorusuna Sosyal Güvenlik Uzmanı detayları ile yanıt verdi. SGK Uzmanı çalışanın verdiği ilgi bilgilere göre emeklilik hakkını 7000 gün prim ve 60 yaş şartıyla alabileceğini bildirdi. Bu kapsamda çalışanın 1274 gün daha prim ödeyerek emeklilik hakkı elde edebileceğini söyledi.
Askerlik borçlanması yapılması durumunda ise; çalışanın işe giriş tarihini değiştireceğinden emeklilik şartının 25 yıl süresi 5900 gün 57 yaş olacağını ifade etti.
Askerlik ve Doğum Borçlanmasında Kritik Nokta
Her borçlanma SGK giriş tarihini değiştirmez. Erkekler hiç prim ödemeden askere gider, kadınlar hiç prim ödemeden anne olurlarsa borçlanma yaparak sigorta girişini öne çekerler. İşe girdikten prim ödedikten sonra anne olan kadınlar, askerlik yapan erkekler borçlanmayla sadece prim eksikliklerini kapatırlar tarih değişmez.