Elektrik faturası gelenler! Yapmazsanız 10.200 TL ceza ödeyeceksiniz

Elektrik faturalarına gelen zamlar sonrası vatandaşlar tasarrufun yolunu aramaya başladı. Daha düşük elektrik faturası ödemek için tasarrufa giden vatandaşlara bu kez ceza açıklaması gelirken detaylar da belli oldu.
Elektrik faturası gelenler! Yapmazsanız 10.200 TL ceza ödeyeceksiniz

Elektrik faturalarına geçtiğimiz temmuz ayında zam yapılmıştı. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarında, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapılmasına karar verilmişti.

Elektrik zammı sonrası tasarruf yolları aranırken aboneler için bu kez cezai işlem açıklaması geldi. Yapılan açıklama ile üzerine kayıtlı elektrik aboneliği bulunan kişilerin 10 bin 200 liraya kadar para cezası ödeyecekleri ifade edildi.

MİLLİ AKILLI SAYAÇ SİSTEMİ HAZIRLANIYOR: CEZAİ İŞLEM YAPILABİLİR

2023 yılında elektrik aboneliğiyle ilgili önemli bir yenilik hayata geçirildi. 1 Ocak 2024 itibarıyla uygulama kapsamına alınan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile elektrik tüketim verilerinin cep telefonları üzerinden takip edilebilmesini sağlarken yeni bir ayrıntı ortaya çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından devreye alınan sistem ile akıllı sayaçlar ve merkezi yazılım arasında iki yönlü haberleşme sağlanarak veri güvenliğinin sağlanacağı ifade edilmişti.

elektrik-faturasi-gelenler-yapmazsaniz-10-200-tl-ceza-odeyeceksiniz.webp

MASS sistemi ile elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların verileri daha hızlı ve doğru bir şekilde toplanırken mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi ve gerekli altyapının kurulumunun tamamlanması gerekiyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin yeni uygulamanın düzgün çalışabilmesi için gerekli verileri Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.'ye (EPİAŞ) sağlaması gerekirken bir yandan da altyapıyı aynı tarihe kadar oluşturma zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu altyapının sağlanamaması durumunda ise kullanıcılara 10 bin 200 liraya kadar cezai işlem uygulanabiliyor.