Emekli İkramiyesi Haczedilebilir mi, İcraya Kesilir mi? Yargıtay Son Noktayı Koydu
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, vefat edenin emekli ikramiyesinin kime kalacağı konusunda mirasçıları sevindirecek bir karara imza attı. Buna göre Yüksek Mahkeme, vefat eden kişinin emekli ikramiyesinin hak sahibi mirasçıların olduğuna ve mal varlığı çerçevesine dahil edilemeyeceğine karar verdi.
Vefat eden Z.G isimli bir vatandaşın emekli ikramiyesi yasal mirasçılarına kaldı. Vefat eden alacaklı olan bir kamu kurumu, emekli ikramiyesinin kendilerine iade edilmesi için icra takip süreci başlattı. Mirasçıların icraya itiraz etmesi üzerine takip durduruldu. Kamu kurumu, mirasçıların itirazı nedeniyle icra takibinin durdurulması üzerine 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Davacı kamu kurumunun avukatı, borçlu olan ve miras bırakan Z.G'nin mirasının, en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından reddedildiğini hatırlattı. Miras reddi 2. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla yapıldı.
YARGITAY'DAN EMSAL KARAR
Z.G'nin mirasçılarının avukatı da davacının alacağını talep ettiği icra dosyasında haciz konulan emekli maaşının mal varlığına dahil olmadığını vurgulayarak mirasçılara ait olduğunun tespit edilmesi gerektiğini savundu. Mahkeme de iflasın kapanmasına karar verdi. Mirasçıların avukatı kararı, emekli maaşı ve ikramiyesinin mal varlığına dahil olmadığı gerekçesi ile temyiz etti. Devreye giren Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emekli ikramiyesinin mirasçılar tarafından alınması talebini haklı buldu.
Yargıtay kararında: "Mahkemece, emekli ikramiyesinin Kanun gereği hak sahibi mirasçılara ait olmasına karşın tereke çerçevesine dahil edilerek tasfiyeye tabi tutulmuş olması doğru görülmemiş ve hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir." denildi. Z.G'nin kamu emeklisi olması nedeniyle 40 bin lira emekli ikramiyesi almaya hak kazandığı ve bu hakkın da hak sahibi mirasçılara ait olduğuna karar verildi.