Enflasyon baskısı dolara zirve yaptırdı! İki ekonomist dolar kurunun nasıl düşeceğini açıkladı
Dolar kurundaki sakin seyir son günlerde yerini hızlı bir yükselişe bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı düşük faizli konut kredisi desteği ile dolar kurunun düşmesi beklenirken bu durum dolar kuruna yükseliş olarak yansıdı.
Aynı zamanda önce Fed'in faiz artırması, ardından ABD enflasyon rakamının rekor tazelemesiyle dolar kuru 15 TL bandını hızla aşarak şu an 15,40 TL'den işlem görmeye başladı. Ünlü ekonomistler ise dolar kurunun nasıl frenleneceği konusunda değerlendirmeler yaptı.
Dolar kuru nasıl düşer?
Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, şahsi YouTube hesabından dolar kuruna ilişkin açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına rağmen doların hızla yükseldiğine dikkat çeken Köyatası, hükümetin dolar kurunu düşürebilmek için yapabileceği en iyi hamlenin, erken seçim kararı olduğunu söyledi.
Dolar kurundaki yükseliş nedeniyle devletin borcunun her gün katlanarak arttığını ifade eden Köyatası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının üzerinde 185 milyar dolarlık iç borç yükünün kur riskinin bulunduğunu, doların 1 lira bile arttığında iç borcun 185 milyar liralık arttığını ifade etti. Şu an dolarda küçük gibi görünen 26 kuruşluk artışın Türkiye'nin borcunu 45 milyar lira artırdığını söyledi.
Kur sorunu işte böyle başladı...
Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz da dolar kurunun nasıl düşürülebileceğini ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin geçmiş krizlerinin hepsinin döviz sorunundan kaynaklandığını söyleyen Korkmaz, bu kez dalgalı kur politikası olduğunu için ekonomik krizin artık kronikleştiğini ifade etti.
Türkiye'de kur sorununun 2018 yılındaki kur şoku ile başladığını, 2015 yılında Türkiye - Rusya uçak krizi nedeni ve Suriyelilerin Türkiye'de ağırlandığı haberlerinin çıkması üzerine bu durumun Türkiye'ye olan güveni düşürdüğünü belirtti.
2018'de rahip Brunson krizinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasıyla başlayan kur yükselişinin ve beraberinde gelen başkanlık sisteminin Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım sermayesini azalttığını aktardı.
Kur sorununun nasıl çözüleceğini açıkladı!
Türk lirasının değer kaybetmesinin ekonomik krizin en büyük göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Korkmaz, kur sorununun tek bir hamle ile çözülemeyeceğini, tüm para, faiz, kur, maliye politikalarının koordineli bir şekilde planlanması ve bunun için kapsamlı bir istikrar programı hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Bu şekilde bir programın uygulanabilmesi için hukuki ve demokratik altyapının güven yaratacak biçimde yeniden organize edilmesi gerektiğini, bunun için de kısa dönemde dalgalı kur politikasının değişmesi ve de yarı sabit kur sistemine geçilmesi gerektiği bilgisini paylaştı.
Merkez Bankası'nın bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Korkmaz, TL ve kurun birlikte kontrol edilmesi gerektiğini ve faizlerin serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.