Ev Hanımları Kaç Yaşında, Nasıl, Aylık Emekli Maaşı Alabilirler?
Çalışma hayatında yer almayan ev hanımlarının emekli olabilme, SGK'dan düzenli maaş alabilmelerinin formülü nedir? Birçok vatandaş bu sorunun yanıtını ararken emlak365.com olarak bizlerde en sade şekliyle bu soruya yanıt veriyoruz. İşte adım adım emekli maaşı alma yöntemi.
EV HANIMLARI DİKKAT! EMEKLİ MAAŞI ALABİLMENİZ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Emekli maaşı alabilmek için çalışan çalışmayan tüm vatandaşların sağmaları gereken şartlar var. Temel olarak emekli maaşı alabilmek için tüm vatandaşların prim ödemelerini tamamlamaları, sigortalılık gün sürecini doldurmaları ve belli bir yaşın üzerinde olmaları gerekiyor. Bu 3 temel şartın aynı anda sağlandığı anda tüm herkes emeklilik başvurusu yapabilirler.
Çalışan Kadınlar için En Erken Emeklilik Yöntemi
Çalışan kadınlar 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası ilk SGK prim ödemesine göre emekli şartlarına tabi olacaklar. Normal emekliik şartlarında ise şu anda 58 ve 60 yaş sınırı öne çıkıyor.
Yıpratıcı mesleklerde çalışanlar daha erken emekli olabilirken sağlık sorunu yaşayanlar 10 yıl ve 1800 gün prim ile erken emeklilik hakkı elde edebilirler. Malulen emeklilik tüm çalışanlar için en kısa yoldan emeklilik anlamına gelir. Yüzde 60 iş gücü kaybı olması durumunda yaşa bakılmadan emeklilik hakkı elde edilir.
Ev Hanımları, Çalışmayanlar için Emeklilik ve Maaş Sistemi
Çalışmayan kadınlar, 1800 gün primi olan ve 10 yıllık sigortası bulunan eşleri vefat ettiğinde dul maaşı alabilirler. Anne veya babası emekli olmuş ancak vefat etmiş olan bekar kız çocukları da yetim maaşı almaya hak kazanırlar.
Bu yöntemlerin dışında;
Ev hanımları her ay SGK'ya isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilirler. Ancak ödemeler prim şartının tamamlanması sigortalılık gün sürecinin doldurulmasına kadar devam edecek. Prim ve gün şartı sağlandıktan yaş şartı da sağlandığında ev hanımları isteğe bağlı sigortadan emekli olabilirler.