Ev Sahibinin Yakını İle Yapılan Kira Sözleşmesi Geçerli Olur Mu?

Ev sahipleri ile kiracıları yasal olarak güvenceye alan kira sözleşmelerine zaman zaman ev sahiplerinin yakınları da imza atabiliyor. Peki ev sahibinin yakını ile yapılan kira sözleşmesi geçerli midir
Ev Sahibinin Yakını İle Yapılan Kira Sözleşmesi Geçerli Olur Mu?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişkinin yasal sürecini başlatan resmi belge niteliğinde olan kira sözleşmelerine dair bazı detaylar merak ediliyor. Kiracılar ile ev sahipleri yapılan kiralama işleminde uygulanacak kaidelerinin sınırlarını kira sözleşmeleri ile belirleyebiliyorlar. Ancak bu kira sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle taraflar herhangi bir baskıya, zorlamaya, dayatmaya maruz kalmadan kira sözleşmesini imzalamalıdırlar. peki kira sözleşmesini ev sahibinin yerine onun birinci dereceden yakını imzalarsa ne olur? Bu kira sözleşmesi geçerli olur mu?

KİRA SÖZLEŞMESİNDE EV SAHİBİNİN YERİNE YAKINININ İMZA ATMASI

Türkiye'de uygulanan hukuk sisteminin bireysellik özelliğinden dolayı yasal işlemlerde kişinin kendisinin dahil olması gerekmektedir. Nasıl ki bankada işlem yaparken kişi babasının yerine işlem yapamıyorsa kira sözleşmelerinde de bu kural geçerlidir. Kira sözleşmesinde ev sahibi yerine onun oğlunun veya eşinin imzasının olması kira sözleşmesini geçersiz yapabilecek bir durumdur. Yaşanabilecek anlaşmazlık durumunda kiracının elindeki kira sözleşmesinin herhangi bir yasal dayanağı olmayacaktır.

Kira sözleşmesinde ev sahibinin imzzası bulunmuyorsa ileride yaşanabilecek anlaşmazlıklarda kiracının başı oldukça ağrıyacaktır. Çünkü imzasının olmadığı bir sözleşmeden dolayı ev sahibinin yükümlülük sahibi olması beklenemez. Dolayısıyla kiracının evden çıkarılması bile mümkün olabilecek bir ihmaldir ev sahibi ile yapılmayan kira sözleşmeleri. Bundan dolayı ev kiralarken ev sahibi ile muhatap olunduğundan emin olunmalıdır.

Kira sözleşmeleri ev sahiplerinin vekilleri ile de yapılabilir. Ancak bu durumda da arada vekillik ilişkisinin kurulduğu net şekilde bilinmeli hatta kiracı bunu ispatlayabilecek belgelerin örneklerine sahip olmalıdır. Ev sahibi oğluna veya eşine vekalet vermişse kira sözleşmesi yapmanın bir sakıncası yoktur. Aynı şekilde emlakçıya verilen vekaletler de bu şekildedir.

Emlak365.com