Fırsatçı Ev Sahipleri İşte Şimdi Yandı! Fahiş Kira Zamlarını Tarihe Karıştıracak Kanun Teklifi Meclise Sunuldu
Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan artış büyük bir rekora doğru koşarken ev sahipleri de yaşanan krizi fırsata çevirmiş, kiralık ev fiyatlarına da rekor üzerine rekor zamlar yapılmaya başlanmıştı. Türkiye'ye yaşanan yoğun mülteci göçü ve azalan yeni konut üretimi ile özellikle de büyük şehirlerde konut kıtlığı yaşanırken bu da kiralık evlerin değerinin daha da artmasına neden olmuştu.
Bazı şehirlerde kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş yıllık bazda yüzde 200 seviyesini aşarken içerisinde kiracı olan evlerde ev sahipleri kiracılarını çeşitli bahanelerle çıkarmaya başlamış, bazı ev sahipleri ise yasal kira artış oranı olan TÜFE sınırının üzerinde zam yapmaya başlamıştı. Oturduğu evden çıkarsa bir daha ev bulamayacağı korkusu yaşayan kiracılar ise çaresiz bir şekilde bu zamlara itiraz etmeden kabul etmek zorunda kalmıştı.
TÜRK BORÇLAR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir tarafından hazırlanan Türk Borçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında kira dönemi içinde, kiralayanın kira bedeline yazılı olarak ihtirazı kayıt düşmemesi durumunda, sonradan kiracıdan bedel farkı talep etmesinin engellenmesi talep edildi. Söz konusu kanun teklifi fahiş zam peşinde koşan ev sahiplerini engelleyecek olması açısından büyük önem taşıyor.
Verilen kanun teklifinde Türkiye'de 2014 senesinde yüzde 61,1 olan ev sahipliği oranının 2020 senesinde yüzde 57,8 seviyesine düşmesinin kiracıların sayısında yaşanan artışı gözler önüne serdiği belirtilerek yükselen enflasyon rakamları ile ev sahipleri ve kiracıların sık sık karşıya gelmeye başladıkları belirtildi. Verilen kanun teklifi ile kira sözleşmeleri kapsamında mülk sahibinin 'yazılı itirazı kayıt düşmemişse' bedel farkını istemeyeceği düzenlemesine yer verildi.
Meclise sunulan kanun teklifi yasalaşırsa önceki yıllarda Yİ-TÜFE altında kira artış oranı ile zam yapan ev sahipleri bu yazılı olarak değil de şu anda ki gibi sözlü olarak yapmış olsalar dahi bu kiracının aleyhinde tahliye davası açılmasına neden olmayacak. Pek çok ev sahibi içerisinde kiracı olan evini boşaltmak için kiracının tahliye davası açarken bu maddeden yararlanıyordu. Sözlü olarak belirlenen kira zamları kiracının tahliyesine neden oluyordu.
Haber Kaynağı: Emlak365.com