Gelire endeksli senet (GES) nedir? Devlet iç borçlanma senedi DİBS ne demek?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yeni bir ekonomi modeline geçildiği ve enflasyon ve döviz kurunu kontrol altına alabilmek için '' Gelir Endeksli Senet Devlet İç Borçlanma '' sisteminin uygulamaya geçeceği belirtildi.
Bu açıklamanın ardından birçok kişi Gelir Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri nedir araştırmaya başladı.
GES nedir, Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ne demek?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, '' Bakanlığımızca vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir '' ifadeleri kullanıldı.
Gelire Endeksli Senet yani GES, yurt içi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 2009 yılında ilk kez gerçekleştirilmiştir.
Gelire Endeksli Senetler ile getirisi Devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracıdır. Bu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde, yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmek amaçlanmıştır.
Buna göre, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemeler hesaplanırken TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınır. Ortadaki gelir hasılatının bütçede açıklanan azami tutarların üzerinde olması halinde, yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları baz alınarak ödeme yapılmaktadır.
Devlet İç Borçlanma Senetleri nedir?
Devlet İç Borçlanma Senetleri, Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade eder. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı ödemektedir. DİBS'ler vadeleri süresince ikincil piyasalarda kişi ve kurumlar tarafından alınıp satılabiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, GES sisteminin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağını duyurdu.