İşverenden yıllık izin ücretini isteyen çalışanlara Yargıtay'dan kötü haber! Emsal karar verildi, uygulama değişecek!
Çalışma hayatında yıllık izin çalışanların Anayasal haklarından birisidir. Ancak yıllık izin kullanılmaması halinde çalışanlar bugüne kadar bu yıllık izin ücretlerini işverenlerinden talep edip alabiliyordular. Yargıtay tarafından bu konuda emsal bir karara imza atılırken yıllık izin hesapları baştan yapılmaya başlanacak.
MAHKEMEDEN YILLIK İZİN ÜCRETLERİNİ TALEP ETTİ
Ağır vasıta şoförü olarak çalışan bir işçi iş sözleşmesinin herhangi bir sebep gösterilmeden feshedildiğini ama yasal haklarının ödenmediği iddiasıyla İş Mahkemesi’ne başvurdu. Fazla çalıştığı süreler için kendisine ödeme yapılmadığını, çalıştığı süre boyunca yıllık izin kullanmadığını iddia eden işçi mahkemeden kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma alacakları ile yıllık izin ücretlerinin tahsilini talep etti.
Mahkemede savunma yapan davalı şirket işçinin bu iddialarının tamamını reddetti. Mahkeme ise davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalı şirket bunun üzerine davayı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi de davalı şirketin itirazlarını reddetti. Davalı şirket son hamlesi olarak davayı temyiz ederek davanın Yargıtay’da görülmesini sağladı.
YARGITAY'DAN YILLIK İZİN ÜCRETİ KARARI!
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından görülen davadan çalışma hayatı ile alakalı olarak emsal bir karar çıktı. Yargıtay kararında yıllık izin kullanılıp kullanılmadığının ispatının işverende olduğuna dikkat çekildi. Bunun için de işverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya buna benzer bir belge ile kanıtlaması gerektiği ifade edildi.
Yıllık izinler ile alakalı olarak Yargıtay’ın emsal kararı ise bu izne dair ücretler hakkında oldu. Bu karara göre iş sözleşmesi devam ederken çalışanların yıllık izin ücreti talebinde bulunulmayacağına hükmedildi. Yıllık izinin Anayasal hak olduğunu vurgulayan Yargıtay iş sözleşmesinin devamı sırasında bu hakkın ücrete dönüşemeyeceğine işaret etti. Ancak iş sözleşmesi sona erer ve işçinin kullanılmayan yıllık izni varsa bunun ücretinin işverenden talep edilebileceğine dair hükme varıldı.
Görülen davada ise Yargıtay kararında 5 yıl boyunca yıllık izin kullanılmadan çalışılmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı kararına varıldı. Bu bağlamda İş Mahkemesi’nde davacı asilin mahkemeye çağırılıp yıllık izinlerle ilgili beyanının alınmasından sonra dosya çerçevesinde karar verilmesi gerektiğine hükmedilip davanın bozulmasına karar verildi.