Kadın Ve Erkek Çalışanlar Dikkat, Kıdem Ve İhbar Tazminatının En Kolay Yolu Açıldı! İşveren Bunu Yaparsa İstifa Edip Çifte Tazminat Alırsınız!
İşverenler ile çalışanlar arasındaki ilişkiler kanunlarla düzenlenmektedir. Kanunlar her iki tarafa da hakkaniyet ölçüsünde bazı haklar tanımıştır. İşverenler de çalışanlar da bu kurallara harfiyen uymak durumundalar. Aksi bir durumda ise ihlali gerçekleştiren taraf bedel ödemek durumunda kalabiliyor. Bu bedel de bazen hesapta olmayan maddi yükümlülükler olarak da ortaya çıkabiliyor.
ÇALIŞANIN MAAŞI İŞVEREN TARAFINDAN NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Bir çalışanın maaşının işveren tarafından değiştirilmesinin bazı koşulları vardır. İşverenin ekonomik durumu veya iş yerindeki çalışma koşulları değişince çalışanların maaşları da değişebilir. Bu değişim çalışanın maaşını artırma veya azaltma olabilir. Ancak burada çok önemli bir detay bulunmaktadır. Maaş değişikliği çalışanın aleyhine olacaksa bunun için çalışandan rızası alınmalıdır. Aksi durumda maaş düşüşü kararı bir işverenin yalnızca kendi iradesiyle verebileceği bir karar değildir.
MAAŞ DÜŞÜRME NASIL OLABİLİR?
Çalışanın maaşı düşürülecekse bu durumuna hem işveren hem de çalışan onay vermelidir. Tarafların bu onayları yazılı olarak beyan edilmelidir. Böyle durumlarda işverenler çalışana 6 günlük süre verirler. Bu süre içerisinde çalışanın maaş değişikliğine yazılı onayı vermesi beklenir. Eğer çalışan bu yazılı onay hakkında sessiz kalırsa bu durum işverence onay verildi şeklinde yorumlanmamalıdır. Çalışan açık bir şekilde yazılı olarak maaş düşüşünü onayladığı ifade etmelidir.
İŞVEREN ÇALIŞANIN MAAŞINI DÜŞÜRÜRSE NE OLUR, CEZASI VAR MI?
İşverenler çalışanlarının maaşlarını düşürmek yolunu tercih edebilirler. Bunu da çalışanın onayı olmadan ekonomik krizi gerekçe göstermeden hukuksuz bir şekilde yapabilirler. Böyle bir biçimde mevcut maaşı onayı olmadan düşürülen çalışanlar nasıl adım atacaklarını, haklarını ne şekilde savunabileceklerini merak ediyorlar. Böyle bir durumda çalışanlara bazı haklar verilmektedir.
Onayı olmadan maaşı işverence düşürülen bir çalışan haklı nedenle sözleşmesini feshetme hakkına sahip olur. Çalışan işveren ile olan sözleşmesini feshettikten sonra tüm alacakları da almaya hak kazanır. Böyle bir durumda eğer varsa içeride kalan maaş, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı toplu bir halde talep edilir. Arabulucu aracılığı ile işverenden bu ödemeler alınamazsa mahkemede faizi ile bu ödemeler alınabilmektedir.