Senetle İş Yapanlar Dikkat, Açıklandı: Senetlerde Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?
Senetlerde zaman aşımı süresi ne kadar sorusu oldukça merak edilen bir sorudur. Senetlerin zamanında ödenmemesi halinde kişilerin yapması gereken işlem olan senetlerde zaman aşımı oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gereken işlemdir. Çünkü bu işlemin belirli bir süresi vardır ve alacaklı kişiler bu süreyi geçirmeden gerekli başvuruları yaparak işlemleri başlatmalıdırlar. Aksi takdirde paralarını almak için sahip oldukları hukuki haklardan da vazgeçmiş olurlar.
Senetlerde zaman aşımı süresi, güncel olarak 10 yıldır. Yani alacaklı kişi 10 yıl boyunca zamanı geçmiş ödeme hakkında işlem yapma yetkisine sahiptir. 10 yılın dolmasının ardından ise senet geçerliliğini kaybeder ve kişi hukuki olarak parasını alma hakkını kaybetmiş sayılır. Zaman aşımı yaşandıktan sonra hukuki bir sürece başvurulsa da bu başvuru anlamsızdır.
Senet Türüne Göre Zaman Aşımı Süresi
Senet türüne göre zaman aşımı süresi değişiklik göstermektedir. Tüm tip senetlerde zaman aşımı süresi farklı olmak ile birlikte aşağıdaki gibidir:
Esnaftan, alışveriş yapılan yerden ya da ev sahibi gibi kişilerden alınan tarzda senetler adi senet olarak bilinir. Zaman aşımı süreleri 3 senedir.
Resmi kurumlardan ve bankalardan da senet alınabilir ve bu kurumlara senet verilebilir. Bu senetlerin zaman aşım süresi ise 10 yıla kadar uzayabilir. Çünkü bu senetler hukuki sözleşme niteliği taşımaktadırlar.
Senet Nedir?
Senet en genel tanımı ile birlikte borçlu ve alacaklı kişi arasındaki borcun resmi olarak belgelendiğini kanıtlar nitelikteki bir kağıttır. Bu kağıt ile birlikte kişiler kolaylık ile alacakları konusunda hak iddia edebilirler. Halk arasında senet olarak bilinen bu kağıt, Türk Ticaret Kanunu’nda bono olarak geçmektedir.
Senet hazırlanırken bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bu hususlar şunlardır:
- Senedi düzenleyen kişinin senette mutlaka imzası olmalıdır
- Senette mutlaka bono, emre yazılı senet ya da emre muharrer senet ibarelerinden biri yer almalıdır
- Senet herhangi bir şarta bağlanmamalıdır
- Senedin düzenleme tarihi yazılı olmalıdır
- Senet lehtarının adı soyadı ve T. C. Kimlik numarası senet üzerinde yer almalıdır
Belirlenen tarihlerde ödenmeyen borçlar senetlerde zaman aşımı olarak nitelendirilmekte ve alacaklı kişilere yasal hak tanımaktadır.