SGK'dan hemen kontrol edin! Hizmet dökümünde bu harfler varsa maaşınız kesilebilir
Milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden maaşlarına ait dökümü kontrol etmeyenleri zorlu bir süreç bekliyor olabilir. SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı emeklilerin sigorta durumu tek tek kontrol ediliyor ve eğer ki sigorta durumunda bazı harfler yer alıyorsa kişilerin maaş alma hakları ellerinden gidebiliyor.
Maaşınızın kesilmemesi için bu harfler var mı hemen kontrol edin!
Mevcut çalışanlar ve emekliler için işe giriş tarihleri önemli olduğu kadar sigorta dökümleri de oldukça önemli. 4/A, 4/B ve 4/C emeklilerinin e-Devlet sistemi üzerinde yer alan sigorta durumlarını sık sık kontrol etmesi gerekiyor.
Kişilerin çalıştığı işyerinin şüpheli, sahte ya da kontrollü olarak belirlenmesi durumunda siz her ne kadar fark etmeseniz de emeklilik sürecinde başınıza bela olabilir. Bir işyeri için ' ş ' yani şüpheli kodu eklendiği takdirde siz de şüpheli konuma geliyorsunuz ve yapılan kontroller sonrasında bildirilen hizmetin sahte olduğu tespit edilirse emekli ya da çalışan maaşınız kesilebiliyor.
Hizmet dökümünde 'Ş' harfine dikkat!
Bahsi geçen harflerin sigorta dökümünüzde bulunup bulunmadığını kontrol etmek için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. e-Devlet'ten hizmet dökümünüze baktığınızda, sigorta prim listenizde 'Ş' harfi yer alıyorsa bu harf emekliliğinizi ve mevcut sigortanızın iptal olmasına neden olabilir.
Hizmet dökümünde ' Ş ' harfinin yer alması halinde, sizi sigortalı olarak SGK'ya bildiren işyerinin şüpheli olduğu anlaşılıyor ve bu durumda çalışan da şüpheli konumuna geçiyor. Şüpheli iş yeri kapsamında bulunduğu için iş yeri hakkında denetim yapılacağı anlamı taşıyor.
Bir işletmeye 'Ş' yani şüpheli kodu konulduğunda burası için denetim süreci başlatılır. Bu denetimlerde, iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunulup bulunulmadığını tespit etmek amacıyla yapılır. Denetim sonuçlanıncaya kadar iş yerine verilen Ş kodu değiştirilmez, denetim sonucuna göre, sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' olarak değiştirilir ve işyeri kayıtlara sahte iş yeri olarak geçer. Sonrasında ise bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal edilir, çalışanların sigortası kesilir.
Denetim yapılan iş yerinde bir sorun olmadığı anlaşılırsa Ş kodu kaldırılıyor ve iş yerinde yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor. Fakat denetim sürecinin ne kadar süreceği belli olmadığından, bu iş yerinden bildirilen sigortalılar emeklilik talebinde bulunarak aylıklarının bağlanmasını sağlayabilirler. Denetimlerde sahte iş yeri olarak belirlenmesi halinde ise, emeklilik haklarını kaybedenlerin aylıkları kesilir, bu güne kadar aldıkları aylıklar geri alınır.