Standard and Poors Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürüp Yıl Sonu Dolar Kuru Tahminini Değiştirdi!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard and Poors (S&P) tarafından Türkiye ekonomisine yönelik yeni bir değerlendirme yapıldı. Buna göre Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunda bir değişiklik yapılmayarak teyit edildi. Ancak Türkiye’nin yerel para cinsinden yani Türk lirası cinsinden kredi notu düşürüldü.
KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLDÜ!
Yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu negatif görünümde kalarak “B+” olarak teyit edildi. Buna karşın Türkiye’nin uzun dönem yerel para cinsinden kredi notu “BB-” seviyesinden “B+” seviyesine çekildi. Yerel para cinsinden kredi notunun görünümünün negatif olarak tespit edildiği bildirildi.
YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ!
Türkiye ekonomisine dair geniş kapsamlı bir değerlendirme de yapıldı. Buna göre artan gıda ve enerji fiyatları ile Rusya – Ukrayna savaşının ekonomik yansımalarının Türkiye’nin zayıf olan ödemeler dengesini çok daha zayıflatacağı bildirildi. Ayrıca Türkiye’de enflasyonun artmaya devam edeceğine dair bir beklentinin oluştuğu belirtildi. S&P tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’de yıl sonu enflasyon rakamının yüzde 55 olacağı bildirildi.
S&P’nin yaptığı değerlendirmede 2023 seçimlerine de dikkat çekildi. Bu seçimlerin öncesinde olası ek teşvikler verilebileceği ve bundan uzun vadeli ekonomik istikrar hedefinden bozulmalara neden olabileceği tespiti yapıldı. Bu gerekçelerle ekonomi politikasındaki belirsizliklerin yüksek seviyede kalmaya devam etmesinin beklendiği bildirildi.
BÜYÜME TAHMİNLERİ GÜNCELLENDİ!
S&P Türkiye’nin ekonomik büyümesine dair değerlendirmesini de güncelledi. Buna göre 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,4 oranında büyümesi bekleniyor. 2023 yılında ise Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9 büyüme gösterebileceğinin öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca kuruluş yıl sonu dolar kuru beklentisini de 16 TL’den 16,50 TL’ye yükseltti.
YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİ DEĞİŞTİ!
Öte yandan S&P tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunun negatiften durağana çevrilmesinin şartları da açıklandı. Buna göre eğer ödemeler dengesi pozisyonu değişirse, merkez bankasının net rezervleri güçlenirse, para politikalarının öngörülebilirliği artarsa kredi notunda değişiklik yapılacak.