Türkiye Ekonomisinde Yeni Dönem Başlıyor Diyen Özgür Demirtaş Dolar Kurunu Bekleyen Gelişmeleri Açıkladı!

Şirketlere BDDK tarafından getirilen 15 Milyon TL’nin üzerinde döviz bulundurmama kararını Prof. Dr. Özgür Demirtaş yorumladı. Pazartesi gününden itibaren dolar düşmeye devam eder mi?
Türkiye Ekonomisinde Yeni Dönem Başlıyor Diyen Özgür Demirtaş Dolar Kurunu Bekleyen Gelişmeleri Açıkladı!

Türkiye ekonomisinde gündem BDDK’nın şirketlere getirdiği 15 Milyon TL’nin üzerinde döviz bulundurmama kararı oldu. Bu tutarın üzerinde dövizi olan şirketler kredi kullanma imkanından yoksun kalacaklar. Bu karar açıklanır açıklanmaz dolar kurunda gerilemeler meydana gelmişti. Bu kararı ve Pazartesi gününden itibaren Türkiye ekonomisinde olması muhtemek gelişmeleri ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş yorumladı.

ŞİRKETLERE 900 BİN DOLARDAN FAZLA DOLAR TUTMAMALARI SÖYLENDİ

Alınan kararı değerlendiren Özgür Demirtaş, “ 24 Haziran 2022 tarihinde BDDK bazı kararlar aldı. Bu kararlar her ne kadar şirketleri ilgilendirse de vatandaşları da ilgilendiriyor. Türkiye’deki şirketlere eğer şirketinizde 15 Milyon TL’den fazla dolar varsa o zaman ben size kredi verilmesini yasaklıyorum dedi. Şirketlere 900 Bin Dolar’dan fazla dolar tutmamaları gerektiği söylendi. Bu olay çoğu şirketi bağlıyor. Orta ölçekli bir şirket için 900 Bin Dolar çok küçük bir rakam.

Türkiye’de bir şirket bir üretim yaparken bile ithalat yapması gerekiyor. Örneğin bir kalem üreteceksiniz. Alüminyumu ithal etmeniz gerekiyor, Türkiye’de yok. Mesela Türkiye’de limon kolonyası üretecekseniz etil alkolü ithal edeceksiniz. Bunları ithal edebilmek için dolar ödemesi yapacaksınız. Şimdi şirketlere diyorsunuz ki döviz tutmayacaksınız.” dedi.

DOLAR KURU DÜŞER Mİ?

Dolar kurunun bu kararla düşüp düşmeyeceğini değerlendiren Özgür Demirtaş, “Burada amaçlanan şey döviz kurlarını düşürmek. 10 yıldır bugünlere geleceğimiz konusunda uyarı yapıyorum. Türkiye’de çok uzun zamandır dolar kuru artıyor. Hane halkı dolar alıyor. Aralık 2021’de KKM diye bir şey çıkarıldı. Dolar almayın doların artışı kadar faiz vereceğiz denildi. Dolar kurunda bir düşüş gerçekleşti ama geçici oldu. KKM’ye yatırılan paralar bize zarar olarak döndü. Milyarlarca TL faiz ödemesi yapıyoruz. Çıkış yolu bu değil. Dolar kuru bu kadar kolay düşürülmez.

KKM dolar kurunu düşürüp 2-3 aylık bir zaman kazandırdı. Ancak dolar kuru düştüğü yere yeniden yükseldi. Bununla da kalınmadı ihracatçılara sınırlamalar getirildi. Farklı farklı yollarla dolar bozduruldu ama işe de yaramadı. BDDK’nın son çıkardığı kural ile şirketler 900 Bin Dolar seviyesinin üzerindeki dolarlarını kredi kullanmak istiyorlarsa satacaklar. Şirketler kredi çekmek zorundalar ve mecburen bunu yapmak zorunda kalacaklar.” dedi.

Dolar kurunun kısa süreli düşebileceğini söyleyen Özgür Demirtaş, “Pazartesi gününden itibaren şirketlerin büyük bir kısmı dolar varlıklarını bozup kur korumalı mevduat hesaplarına geçecekler. Peki bu ne işe yarayacak? KKM dövize endeksli ve aslında şirketler dolar yatırımı yapmış olacaklar. Dolar kurunda kısa süreli bir düşüş olacak ama KKM’deki zararlar oldukça artacak. Sonrasında yine aynı problemleri yaşayacağız. 900 Bin Dolarları da alıp sattırdık ama sonra ne olacak?

Bazı şirketler ürktükleri için değişik yollara başvurabilirler. Dolarlarını bozmak istemeyen şirketler gidip önden alacakları malları satın alacaklar. Bu sefer de Türkiye’nin ithalatı patlayacak ve dış ticaret açığı artacak. Bazı şirketler de gidip yurt dışında bir şirket kuracaklar ve o şirketler üzerinden mal alacaklar. O zaman Türkiye’ye o para girmeyecek. Parayı kendi elimizle kaçırmış olduk. Veya şirketler hissedarların abu dolarları kar payı olarak dağıtacaklar.” ifadelerini kullandı.

BDDK’nın kararının doğru bir karar olmadığını söyleyen Özgür Demirtaş, “Alınan bu karar Türkiye’nin çıkarına değil. Bu karar matematiksel olarak doğru bir karar değil. Geçmişte alınan kararlar Türkiye’nin faydasına olsaydı dolar kuru ve enflasyon bu kadar yükselir miydi. Şirketler kesinlikle açıkları bulup kullanacaklar. Serbest piyasa kurallarına uygun bir şekilde kararlar alınmalıdır. Sermayenin serbest hareket etmediği ülkelerde neler olduğunu söylemeye gerek yok.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomistin kişisel yorumlarıdır ve yatırım kararı verilirken dikkate alınmasının kazanç garantisi yoktur. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Emlak365.com