Yargıtay'dan emsal karar! Anneden, babadan kalan miras eşler arasında ortak mal sayılmayacak!
Miras paylaşımına ilişkin Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. Bursa’da 1984 yılında evlenen bir çift, 4. Aile Mahkemesi kararıyla boşandı. Boşanma kararının kesinleşmesi sonrasında davacı kadın, babasından miras kalan fakat kocasıyla açtığı ortak hesaba yatırılan paranın kendisine geri verilmesini talep etti.
Daha önce davalı kocanın, kendisine bilgi vermeden hesaptan yüklü miktarda para çektiğini ifade eden kadın, bu paranın davalı tarafından sebebi bilinmeyen bir şekilde harcandığını iddia etti.
Babadan miras kalan 138 bin TL’yi talep etti
Farklı bir banka şubesinde bulunan ortak hesaptan ve kredi kartlarından davalı tarafından yüklü miktarda para çekildiğini söyleyen kadın, paranın 138 bin TL’sinin tahlisini istedi. Davalı, davanın reddini istese de davanın kısmen kabulüne hükmedildi. Davalı koca kararı temyize götürünce ise araya Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi.
Yargıtay’dan emsal karar çıktı: Miras ortak mal sayılmayacak!
Mahkemenin kararında, mirastan kalan paranın ortak hesaba yatırılsa dahi kişisel mal hükmünde olduğuna dikkat çekilerek, müşterek hesaptaki paranın davalı tarafından çekildiği, bu paranın müşterek çocuğunun sünnet düğünü ve evin tadilatları için kullanıldığı kanıtlanamadığı için davanın kısmen kabulüne hükmedildi.
Mahkeme ‘’ Müşterek hesaptaki para, davacıya ölen babasından intikalen gelen kişisel mal varlığı olup, bunun müşterek hesaba yatırılmış olması, bu paranın niteliğini değiştirmeyecektir ‘’ diyerek, paranın kadına tahsil edilmesi gerektiği kararına vardı.
Emsal karar sonrasında mirasın ortak mal kabul edilemeyeceği ve boşanma gibi bir durumda miras kime kaldıysa onun parasını tahsil edebileceği anlaşıldı.